«Να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όχι με τη μορφή... φιλανθρωπίας»

Άποψη

  Γράφει η Καλυψώ Γούλα, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης  στο www.ka-business.gr     


 

Μου ζητήθηκε να γράψω αυτό άρθρο για τις προτεραιότητες της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017, όταν ήμουν αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης του Δήμου και το ολοκλήρωσα ως εκλεγείσα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου.

Στόχος της κοινωνικής πολιτικής και για τη χρονιά αυτή, είναι, όπως έχει αποτυπωθεί στο πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας, είναι η εξασφάλιση της στήριξης των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, μέσα από τη διατήρηση των δομών που έχουν ιδρυθεί αλλά και τη δημιουργία νέων. Οι δομές όπως το Υπνωτήριο Αστέγων και το Κέντρο Ημερήσιας υποδοχής Αστέγων, από την έναρξη του 2017 και για μια τριετία με το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020), υπάγονται πλέον απευθείας στο Δήμο και συνεχίζουν την αποτελεσματική πορεία τους, σε συνεργασία και με τις οργανώσεις ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS, για την συμπλήρωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους αστέγους, μέσα και από ιδιωτική χρηματοδότηση. Ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους, επίσης με το νέο ΕΣΠΑ, συνεχίζει την λειτουργία του, περιλαμβάνοντας, ήδη από έτους περίπου, στην προστασία του και γυναίκες πρόσφυγες.

Το Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο παρέχει την αναγκαία φροντίδα και προστασία σε οικογένειες μονογονεϊκές και πυρηνικές που έχουν αιτηθεί άσυλο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της οικογενειακής επανένωσης ή της μετεγκατάστασης, ενώ το πρόγραμμα REACT, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της συμμετοχής και δύο όμορων Δήμων αλλά και οργανώσεων της πόλης, στόχο έχει να εξασφαλίζει συνθήκες πολιτισμένες και σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανθρώπων βασανισμένων και διωκόμενων από ένα πόλεμο που δεν επέλεξαν.

Τέλος, τα Δημοτικά Ιατρεία στην δημοτική ενότητα Τριανδρίας, ένα έργο που αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας, εγκαινιάσθηκε πρόσφατα, με στόχο τη δημιουργία ανάλογης δομής και σε άλλες δημοτικές κοινότητες του Δήμου.

Ολες αυτές οι δομές που συνεχίζουν τη λειτουργία τους αλλά και αυτές που θα δημιουργηθούν στη συνέχεια, καθώς και οι επιμέρους δράσεις κοινωνικής πολιτικής που εκπονούνται και παρέχουν άμεσα την απαιτούμενη στήριξη,   βασίζονται σε πόρους που προέρχονται από προγράμματα εθνικά και ευρωπαϊκά, σε ιδιωτική χρηματοδότηση και φυσικά στην ενίσχυση του προϋπολογισμού του Δήμου, με μοναδικό γνώμονα την αλληλεγγύη και όχι τη φιλανθρωπία.

*Η κ. Γούλα είναι πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Άποψη"
Κοινοποίησε