Τι ζούμε και τι πρέπει να ζήσουμε...

Άποψη

του Χρόνη Μακρίδη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ , Άρθρο στο www.ka-business.gr 


Ζούμε στην πατρίδα μας περίοδο success story εξόδου από τα μνημόνια την ώρα που για να κλείσει η αξιολόγηση χρειάζονται γύρω στα 80-90 προαπαιτούμενα, έχουν υπογραφεί μέτρα μέχρι το 2060 και όλη η δημόσια περιουσία είναι υποθηκευμένη για 100 χρόνια.

Ζούμε όμως στην πραγματικότητα, περίοδο που την χαρακτηρίζει η απαξίωση των θεσμών, η αποσταθεροποίηση δημοκρατικών κεκτημένων και εργασιακών και συνταξιοδοτικών δεδομένων. Η αντιπαράθεση του υπουργού δικαιοσύνης κ.Κοντονή με τον πρόεδρο του ΣΤΕ κ.Σακελλαρίου δείχνει τα παραπάνω όπως και η τροπολογία για τις απεργίες στον πιό δημοκρατικό συνδικαλιστικό νόμο της Ευρώπης που τον τροποποιεί-τι ειρωνία- η "αριστερή" κυβέρνηση.

Γεγονός είναι ότι η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες,η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, ακινητοποίησε δημιουργικές δυνάμεις και απενεργοποίησε κοινωνικές διεργασίες.Έσπασε την σπονδυλική στήλη της κοινωνίας και έκλεισε τους πολλούς πλέον αδύνατους πολίτες στις αβεβαιότητές τους και τις ατομικές και οικογενειακές τους ανασφάλειες.

Παρ'όλα αυτά η κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στο σύνολο του πολιτικού συστήματος είναι δομική και μόνο με την αποκατάσταση της αλήθειας και της αξιοπιστίας μπορεί να θεραπευθεί. Ο δρόμος αυτός είναι ο δύσκολος και μόνο ένα σοβαρό προοδευτικό προγραμματικό σχέδιο μπορεί να τον υπηρετήσει. Η πατρίδα μας χρειάζεται νέους εθνικούς στόχους. Χρειάζεται και τα πολιτικά υποκείμενα που θα τους προτείνουν και θα τους υπηρετήσουν. Το πρώτο βήμα συγκρότησης ενός ρεύματος έκφρασης αυτής της κατεύθυνσης έγινε με την συμμετοχή 210.254 πολιτών  που ψήφισαν για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς.Ήταν το πρώτο οργανωμένο ξέσπασμα-δήλωση για το ότι πρέπει να γίνει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με προοδευτική προοπτική.

Οι προοδευτικοί πολίτες σιγά-σιγά αλλά σταθερά ανοδικά βρίσκουν χώρο έκφρασης στο Κίνημα Αλλαγής. Αρχίζουν πλέον να κατανοούν ότι πρέπει να τελειώνουμε με τις συντηρητικές πολιτικές είτε αυτές έχουν ως αφετηρία τον δεξιό νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ είτε τον εθνικολαικισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι' αυτό θέτουν ως άμεση απαίτηση την συγκρότηση του πολιτικού πλαισίου και της κυβερνητικής πρότασης που θα επαναφέρει, χωρίς τις γνωστές πλέον παθογένειες, την οικονομία σε αναπτυξιακή και παραγωγική εξωστρεφή και καινοτόμα διάσταση και την κοινωνική συνοχή με την αναδιανομή υπερ των αδυνάτων όχι με επιδοματικές πολιτικές αλλά με σταθερές θεσμικές παρεμβάσεις.

Με δομικές αλλαγές στο κράτος, την δημόσια διοίκηση υπερ της ισότιμίας,της ισονομίας και της αξιοκρατίας με πάταξη της αγκυλωμένης γραφειοκρατίας και ουσιαστική αποσυγκέντρωση και αποκέντρωση των δομών του κράτους.

Θέτουν ακόμη και την ανατροπή του τελματωμένου πολιτικού σκηνικού για να γίνει δυνατή η κινητοποίηση και η ενεργοποίηση όλου του δημιουργικού και παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας. Γι'αυτό όσο πιο γρήγορα πάμε στη Νέα Αλλαγή τόσο πιό γρήγορα θα πάμε σε Εθνική Ανάταξη.Συστράτευση,εγρήγορση και συμμετοχή χρειάζεται.

Οι βάσεις μπήκαν, οι ενεργοί πολίτες το θέλουν. Συγκροτημένα και στιβαρά βήματα χρειάζονται.Σταθερό τιμόνι, καθαρό βλέμμα και διάφανη σοβαρή πρόταση για την εμπέδωση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης. Ο πολυτραυματισμένος χώρος της κεντροαριστεράς επουλώνει τις πληγές του. Η περίοδος της ανάρρωσης τελειώνει και πιό δυνατός θα επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον πολιτικό στίβο με σημείο εκκίνησης το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου. Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να μείνει γαντζωμένη στις καρέκλες της εξουσίας με πελατειακές πολιτικές δεν θα τα καταφέρει.Το πέρασμα στην επόμενη δημοκρατία έχει ως προυπόθεση  την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης και νοοτροπιών μέσα από τις δομικές και θεσμικές τομές παντού,στο πολιτικό σύστημα,την οικονομία,στο κράτος,την κοινωνία.Οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας.

Η ανταπόκριση,η συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών είναι η προυπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας.


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Άποψη"
Κοινοποίησε