Εφαρμογή Ka-business

Ασφάλιση Πιστώσεων: Μοχλός ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Άποψη

  Της Ιωάννας Κουϊδουρμάζη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας I . C . INSURANCE SA ,   www.credit.com.gr , Αποκλειστικός εκπρόσωπος για την Ελλάδα της ICBA ( International Credit Brokers Alliance )   www.icba.com , Μέλος του ΣΕΜΑ (Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων www.sema.gr    


Η παγκόσμια οικονομία αλλά και η ελληνική παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια σημάδια βελτίωσης. Ωστόσο ο νομισματικός και ο εμπορικός πόλεμος, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ημέρες μας, δεν δικαιολογεί καμία μορφή αδράνειας στους επιχειρηματίες που σέβονται και εκτιμούν τις εταιρίες τους.  Είναι δεδομένο πλέον ότι υπάρχει ανάγκη για την ασφάλιση των εμπορικών συναλλαγών με στόχο τη διαχείριση του ρίσκου που εμπεριέχουν. 

 

Η προσπάθεια για ανάπτυξη και εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ως σύμμαχο ένα επιχειρηματικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται πάνω από ένα αιώνα στο εξωτερικό,  αυτό της ασφάλισης των επί πιστώσει πωλήσεων τους.

 

Η ασφάλιση πιστώσεων αποτελεί ένα εργαλείο, το οποίο συνδυάζει χρηματοοικονομική και ασφαλιστική κάλυψη και βοηθά στην προστασία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Μπορεί να προστατεύσει με την έγκαιρη πληροφόρηση για τους υπάρχοντες αλλά και εν δυνάμει πελάτες της επιχείρησης,  ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι που διατρέχει αυτή από τυχόν ανείσπρακτα τιμολόγια. Επιπρόσθετα, αποζημιώνει την επιχείρηση σε περίπτωση μη πληρωμής από τον αγοραστή, γεγονός που μειώνει έως και εκμηδενίζει το μεγαλύτερο και ίσως το σημαντικότερο μέρος του ενεργητικού της επιχείρησης, τις απαιτήσεις. 

 

Η χρήση ασφάλισης πιστώσεων λειτουργεί ως αναπτυξιακό και επιχειρηματικά «επεκτατικό» εργαλείο και η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να «επιτεθεί» και να ανοίξει νέους ορίζοντες, νέες αγορές για τα προϊόντα της σε άγνωστους μέχρι σήμερα αγοραστές με βάση αξιόπιστες και ενημερωμένες εμπορικές πληροφορίες.

 

Επιπρόσθετα το συμβόλαιο πιστώσεων ανοίγει τους δρόμους χρηματοδότησης μίας επιχείρησης γιατί λειτουργεί ως εγγύηση και χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω εκχώρησής του σε τράπεζες ή εταιρίες factoring, ενώ παράλληλα οδηγεί σε πιο υγιείς ισολογισμούς, μέσω της μείωσης των επισφαλειών.

 

Εάν διστάζει κανείς να πάρει μία στρατηγική απόφαση για την επέκταση σε μία αγορά, ιδιαίτερα εκτός Ελλάδας, έχοντας την πληροφόρηση και την κάλυψη, στην ουσία έχει έναν σύμμαχο για την ανάπτυξή του, μειώνοντας δραματικά την έκθεση της εταιρίας σε επιχειρηματικούς κινδύνους.

 

Υπάρχει πληθώρα υποστηρικτικών εργαλείων όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες είσπραξης ποσοστού ή ακόμα και του συνόλου των απαιτήσεων μέσα από συντονισμένες ενέργειες από τις συνεργαζόμενες νομικές εταιρίες των ασφαλιστικών εταιρειών ανά τον κόσμο.

 

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο πιστώσεων είναι ένα εργαλείο φτιαγμένο στα μέτρα (tailor made) της κάθε επιχείρησης, το οποίο βοηθάει στην τόνωση της εξωστρέφειας, στην αύξηση των πωλήσεων, στη διαχείριση του ρίσκου, συνεπώς στη βιωσιμότητα και ευμάρεια της κάθε επιχείρησης και των ανθρώπων της.  

 

Στην πράξη η ασφάλιση των πιστώσεων ως εργαλείο συμβάλλει στην χαρτογράφηση των ευκαιριών αλλά και των πιθανών κινδύνων ώστε η επιχείρηση να συναλλάσσεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ηρεμία και αίσθημα ασφάλειας.

Η κα Ιωάννα Κουϊδουρμάζη


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Άποψη"
Κοινοποίησε