Εφαρμογή Ka-business

Βιολογικά προϊόντα: Μόδα ή ανάγκη?

Διατροφή

Πλήθος είναι τα ερωτήματα, που αφορούν στην καθημερινή μας διατροφή. Η αναζήτηση και η επιλογή βιολογικών προϊόντων είναι ένα συχνό ερώτημα. Ίσως τελικά η μεγάλη άνθηση και παραγωγή των βιολογικών προϊόντων διατροφής αλλά και καλλυντικών και απορρυπαντικών, να είναι απόρροια της αντίστοιχης αναζήτησης


 

Μέσω της σωστής διατροφής, η οποία ξεκινάει από την επιλογή των τροφίμων μας στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή αγορά ή στο κατάστημα με τα βιολογικά , μπορούμε να πετύχουμε τη βέλτιστη υγεία, νιώθοντας ευεξία και ενέργεια και φυσικά διατηρώντας ένα ιδανικό σωματικό βάρος. Τρώγοντας, λοιπόν, τροφές όσο γίνεται πιο περιεκτικές σε θρεπτικά συστατικά, μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων μη εκφυλιστικών νοσημάτων και παράλληλα πετυχαίνουμε και απώλεια των περιττών κιλών.

Τα βιολογικά τρόφιμα προκύπτουν μέσω της Βιολογικής ή Οργανικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Το βιολογικό σύστημα διαχείρισης και παραγωγής αγροτικών προϊόντων στηρίζεται σε φυσικές διεργασίες, στην πλήρη αποφυγή χημικών συνθετικών λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή γενετικών τροποποιήσεων και στην απαλλαγή από τη χρήση αντιβιοτικών και ορμονών. Χρησιμοποιούνται τεχνικές παραγωγής και ανακύκλωσης, που διατηρούν την φυσική ισορροπία, τη γονιμότητα του εδάφους και την υγεία των ζώων.

Επομένως, το τελικό προϊόν είναι σε μεγάλο ποσοστό απαλλαγμένο από χημικά υπολείμματα και ορμόνες, ουσίες οι οποίες συσσωρεύονται με την μακροχρόνια κατανάλωση συμβατικών προϊόντων και ευθύνονται εν μέρει για πληθώρα προβλημάτων υγείας.

Η έρευνα έχει καταδείξει ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι περισσότερο συμπυκνωμένα σε πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα συγκριτικά με τα αντίστοιχα συμβατικά. Αν και είναι λίγες οι καλά σχεδιασμένες έρευνες, οι οποίες είναι δυνατόν να κάνουν μια έγκυρη σύγκριση της διατροφικής αξίας των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων, λόγω πολλών μεθοδολογικών περιορισμών, φαίνεται μια υψηλότερη συγκέντρωση σε βιταμίνη C της πατάτας και των φυλλωδών λαχανικών, τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με βιολογική γεωργία.

 

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν αυξημένη συγκέντρωση και σε κάποια απαραίτητα ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το χρώμιο. Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο στη ντομάτα, οι πολυφαινόλες στις πατάτες και τα φλαβονοειδή στα μήλα είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα στα βιολογικά προϊόντα.  Επίσης, έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι τα βιολογικά γαλακτοκομικά περιέχουν υψηλότερη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών ουσιών. Βέβαια, τα συσκευασμένα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να παράγονται από βιολογικές πρώτες ύλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους και ζάχαρης, ούτε ότι αυτομάτως γίνονται διατροφικά πιο υγιεινά.

Όσον αφορά τη βιολογική παραγωγή κρέατος και πουλερικών γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλή διαβίωση των ζώων με τη χρησιμοποίηση φυσικών ζωοτροφών, αλλά και η λιγότερη δυνατή χρήση αντιβιοτικών.

Και ας μη ξεχνάμε ότι η επιλογή περισσότερων βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών συμβάλλει στην οικολογική ισορροπία και στην προστασία του πλανήτη μας, αφού η οικολογική συνείδηση αναπτύσσεται και καλλιεργείται και μέσα από τις διατροφικές μας επιλογές.

 


Από: Αναστασία Δ. Κόκκαλη Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Διατροφή"
Κοινοποίησε