Εφαρμογή Ka-business

Θερμός Σεπτέμβριος!

EDITORIAL

  Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκης έγινε όμως όπως μας είπαν οι εκπρόσωποι της αγοράς, δεν βγήκε τίποτα. Εγώ θα έλεγε βγήκε και αυτό είχε να κάνει με την ωριμότητα του Αλέξη Τσίπρα να μην δεσμευτεί για τίποτα ... για να μην εκτεθεί σε τίποτα.    


 

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων έθεσαν τα αιτήματά τους  - μεταξύ άλλων - σχετικά με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φορολογία και τα κόκκινα δάνεια. Στα θέματα του ΟΑΣΘ, του μετρό και του λιμανιού υπήρξε αναγνώριση, εκ μέρους των φορέων, ότι έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.

 

Η απάντηση που εισέπραξαν από τον Αλέξη Τσίπρα, που τους άκουγε για τέσσερις ώρες  ήταν πως το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πως η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση καθώς και το "πάγωμα" των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει με την ψήφιση νόμου τις επόμενες μέρες.

 

«Μία από τα ίδια» δηλώνουν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων που χαρακτήρισαν την συνάντηση απογοητευτική. «Πάλι μεγάλα λόγια για μείωση των φόρων, αλλά μετά το 2019, πάλι υποσχέσεις για βελτίωση της οικονομίας, πάλι χαμόγελα και γλυκανάλατα σχόλια την ώρα που η Αγορά βουλιάζει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν μη γνωρίζοντας εάν θα υπάρχουν αύριο. Φέτος, μας είπε ότι θα το θέσει στην Τρόικα για να πάρει την έγκριση της! Αναρωτιέμαι τι σημασία και τι αξία έχουν τέτοιες συναντήσεις εάν οι πολιτικοί μας δεν κάνουν πράξη τα όσα εξαγγέλλουν» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης

 

Έργα αντί υποσχέσεων ζητά το ΒΕΘ από τον πρωθυπουργό «Η ύφεση, οι υψηλότεροι φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας, δημιουργούν συνεχώς νέες ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά.

Ενδεικτικός της κατάστασης είναι ο βαρύς φόρος, που πληρώνει στο βωμό της κρίσης, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δη η βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης. Σε διάστημα οκτώ ετών, μετρά 14.180 λουκέτα, την ώρα που στο δυναμικό του βιοτεχνικού επιχειρείν, προστέθηκαν μόλις 5.527 νέες επιχειρήσεις» αναφέρεται στο υπόμνημα του επιμελητηρίου»


Κατά τ΄ άλλα η δέσμευση για τη δημιουργία πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη - που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην περσινή έκθεση- τηρήθηκε και έτσι για πρώτη φορά πρωθυπουργός δέχθηκε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου και βρίσκεται το γραφείο του -και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου-   λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ. Τώρα κατά πόσο μπορεί το γραφείο να λύσει τα προβλήματα, ο χρόνος θα δείξει.

 

Έστω και έτσι, αυτή η κίνηση δείχνει πως η Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Η αλλαγή στον τρόπο που η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Θεσσαλονίκη συνίσταται στο γεγονός ότι προχώρησαν μεγάλα έργα στην περιοχή, που είχαν γίνει "ανέκδοτο" για πολλά χρόνια, τόνισε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παράδοση σε κυκλοφορία των δίδυμων σηράγγων στα Τέμπη, στους κάθετους άξονες στην Εγνατία οδό, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" και το Λιμάνι.

 

 

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και οι υφυπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

 


Από: Ραλλιώ Λεπίδου

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "EDITORIAL"
Κοινοποίησε