1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων και Μαγειρικής

Εκδηλώσεις

  Έρχεται το 1 ο  Φεστιβάλ παραδοσιακών Γεύσεων στο Δήμο Παύλου Μελά, την  Κυριακή 20 Μαϊου 2018 ,  από τις 11 το πρωί  στην  Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου της Ευκαρπίας .  

1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων και Μαγειρικής
1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων και Μαγειρικής

 

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής αξιοποιώντας την εμπειρία των μελών των ΚΑΠΗ του Δήμου Παύλου Μελά, αναδεικνύει την σπουδαιότητα της υγιεινής διατροφής, τιμά την ελληνική παράδοση και τη μοναδικότητα της ελληνικής μαγειρικής.

Το Τμήμα Υγείας, Κοινωνικών και Προνοιακών Θεμάτων σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος που θα αποτελέσουν την κριτική επιτροπή και με την παρουσία του Γέροντα του Αγίου Όρους Επιφάνιου του Μυλοποταμινού και της Κικής Εμμανουηλίδου (μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων ΒΕ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής) που θα μαγειρέψουν με τους συμμετέχοντες, θα διοργανώσουν  διαγωνισμό μαγειρικής, ενώ σύλλογοι του Δήμου Παύλου Μελά θα συμμετέχουν εκτός διαγωνισμού με την παρουσίαση ενός πιάτου που θα αναδεικνύει τον τόπο προέλευσής τους.

Θα τραγουδήσουν οι χορωδίες των ΚΑΠΗ ενώ θα φιλοξενηθούν και μέλη των ΚΑΠΗ Δήμου Καλαμαριάς που θα παρουσιάσουν με τα χορευτικά τους τμήματα χορούς της Μακεδονίας και του Πόντου.

http://www.pavlosmelas.gr/index.php/2015-01-02-08-22-46/topmenu-1454/12359-tin-kyriaki-to-festival-gefseon-stin-efkarpia

 

 

Ο Μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός που μάγεψε τους Λονδρέζους και το διάσημο Βρετανό chef Jamie Oliver

Είναι μια σπάνια γαστρονομική εμπειρία το να γευτεί κανείς τη μαγειρική του μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού. Οι γεύσεις της αγιορείτικης κουζίνας, υψηλές και ταυτόχρονα μοναδικής απλότητας συνδυάζονται μοναδικά συνθέτοντας γεύματα υψηλής συγκίνησης. Αυτό το δυνατό επικοινωνιακό όπλο επιστράτευσε ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω στα τέλη του 2012, παρουσιάζοντας μια μοναδική γαστρονομική βραδιά στο Notting Hill και μάλιστα μέσα στον πολυχώρο Recipeace του διάσημου Βρετανού chef Jamie Oliver (Τζέιμι Όλιβερ). Εκεί «ταξίδεψαν» οι ονειρεμένες γαστρονομικές συνταγές του Αγίου Όρους στο πλαίσιο παρουσίασης, προβολής και προώθησης του «Mount Athos Area Gourmet 2013» και ο γαστρονομικός πολυχώρος του Jamie Oliver στο Λονδίνο «φιλοξένησε» έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της αγιορείτης μαγειρικής, τον μοναχό Επιφάνιο του Μυλοποταμινού, που... μύησε τους καλεσμένους στα μυστικά της μοναστηριακής κουζίνας.

Παρουσία τριάντα πέντε και πλέον εκ των σπουδαιότερων Βρετανών δημοσιογράφων που ασχολούνται με το τουριστικό και γαστρονομικό ρεπορτάζ, ο μοναχός Επιφάνιος του Μυλοποταμινού, συγγραφέας του βιβλίου «Συνταγές του Αγίου Όρους», διηύθυνε ένα πραγματικά υποδειγματικό σεμινάριο μαγειρικής.

Ο αγιορείτης μοναχός μαγείρεψε συνταγές του δικού του βιβλίου, που εκδόθηκε το 2008 και έχει διαβαστεί από χιλιάδες κοσμικούς σε όλο τον κόσμο, που έχουν εντάξει την ελληνική μοναστηριακή μεσογειακή διατροφή στην καθημερινότητά τους. Το βιβλίο, που έχει μεταφραστεί στην αγγλική, γερμανική, ρωσική και ρουμανική γλώσσα, περιέχει συνολικά εκατόν είκοσι έξι συνταγές από τις οποίες απουσιάζουν τα κρέατα, ενώ είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες στις οποίες περιέχονται μοναδικές συνταγές με «πρωταγωνιστές» τα ψάρια, τα όσπρια τα λαδερά, αλλά και τα μαλάκια και τα οστρακοειδή. Είναι χαρακτηριστικό πως στον επίλογο του βιβλίου του ο μοναχός Επιφάνιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχεις στον νου σου αυτούς για τους οποίους κάνεις όλα αυτά, αυτούς που αγαπάς. Η μαγειρική είναι αγάπη»

 

Πηγές: Ανδρέας Αξιώτης

 

 

 

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Εκδηλώσεις"
Κοινοποίησε