Εφαρμογή Ka-business

Δείτε τις εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας, από όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό

Εκδηλώσεις

  100 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 1919 - 2019 από το  www.e-Pontos.gr  


 

Η ΝΔ μάλιστα άλλαξε το σήμα της για τη σημερινή ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η ΝΔ μάλιστα άλλαξε το σήμα της για τη σημερινή ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Η ΝΔ μάλιστα άλλαξε το σήμα της για τη σημερινή ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων


«Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την τελική φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η ΝΔ μάλιστα άλλαξε για τη σημερινή ημέρα μνήμης το σήμα της.
«Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από την τελική φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας και ένα βαθύ τραύμα στη συλλογική μας μνήμη.
350.000 Πόντιοι αδερφοί μας υπήρξαν θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, μέσω μαζικών εκτελέσεων, βίαιων εκτοπισμών και ανείπωτων αγριοτήτων.Πρόκειται για ένα από τα φρικτά εγκλήματα του περασμένου αιώνα για το οποίο δεν έχει ακόμα αποδοθεί δικαιοσύνη» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει.
«Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση. Όχι για να αναμοχλεύσουμε ιστορικά πάθη, αλλά ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της περιόδου εκείνης. Αλλά και γιατί η ανάδειξη και αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, είναι τελικά η βάση για την οικοδόμηση σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας.
Δεσμεύομαι ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε συνεργασία με τις ποντιακές οργανώσεις, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα. Γιατί το θέμα είναι πάνω από όλα εθνικό και αφορά ένα από τα πιο ξεχωριστά κομμάτια του Ελληνισμού, τους Ποντίους αδερφούς μας».

Με κόκκινο χρώμα το Δημαρχείο της Λευκωσίας για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Με κόκκινο χρώμα το Δημαρχείο της Λευκωσίας για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
Με κόκκινο χρώμα το Δημαρχείο της Λευκωσίας για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων


Με κόκκινο χρώμα φωτίστηκε συμβολικά το Δημαρχείο της Λευκωσίας στην Κύπρο με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που πραγματοποιούν Ποντιακοί Σύλλογοι στην Κύπρο.
Σήμερα έχουν ξεκινήσει από το πρωί οι καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης και κατάθεση στεφάνων και θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει σύντομη ιστορική αναδρομή στα τραγικά γεγονότα από τον συγγραφέα κ. Δημήτρη Καραγιάννη και παραδοσιακά τραγούδια.

Το Χρονικό της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού 1908 - 1923

Το Χρονικό της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού 1908 - 1923
Το Χρονικό της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού 1908 - 1923


Η Γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού - που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου - αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και των αρχών της τρίτης δεκαετίας του 20αι., που έλαβαν χώρα στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό, την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.
Τα γεγονότα αυτά πυροδοτήθηκαν από την σταδιακά αυξανόμενη ανάδυση και εντεινόμενη επίδραση του τουρκικού εθνικισμού στην πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο οποίος προς τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα κατέστη κυρίαρχη ιδεολογία, αναλαμβάνοντας δια των πολιτικών εκφραστών του, την εξουσία και τον έλεγχο της αυτοκρατορίας.
Η ανάληψη της εξουσίας από τους Νεότουρκους το 1908 στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη θεωρείται η απαρχή του για τους «συστηματικούς» και «οργανωμένους» - όπως υποστηρίζουν σύγχρονοι ιστορικοί και ερευνητές - διωγμούς, εξαντλητικές πορείες εξόντωσης, εγκλεισμούς σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας, λεηλασίες, βιαιότητες, σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Όπως επισημαίνουν, οι ίδιοι, οι ωμότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους και σε διάφορες φάσεις, μέσα στη δεκαετία 1913-1923 και μέσα σε εμπόλεμες συνθήκες, αλλά και σε ειρηνικά μεσοδιαστήματα, στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν. Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης αναφέρει:
«Οι Έλληνες σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πριν την έναρξη των διωγμών, σε ήταν περίπου 2 με 2.2 εκατομμύρια. Στο χώρο του Πόντου ήταν περίπου 450.000. Στην επίσημη απογραφή του 1928 καταμετρήθηκαν, ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, επισήμως, 1.2 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Ελλήνων που χάθηκαν στην περίοδο 1914-22, αυτών που αγνοείται η τύχη τους, είναι της τάξης των 700.000- 800.000, σε όλη την έκταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας».
Το επίσημο τουρκικό κράτος, που διαδέχθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αρνείται ότι διαπράχθηκε «γενοκτονία» εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της Ανατολής τα τελευταία χρόνια ύπαρξης της αυτοκρατορίας.
«Η Τουρκική Δημοκρατία, δημιουργείται το 1923, δηλαδή μετά το τέλος των γεγονότων. Τα γεγονότα και τις γενοκτονίες τις προκάλεσε ο ακραίος τουρκικός εθνικισμός, οι Νεότουρκοι στην αρχή και ο Κεμάλ στη συνέχεια. Η σχέση του σύγχρονου τουρκικού κράτους με αυτούς που διέπραξαν τις γενοκτονίες μπορεί να μην είναι θεσμική, είναι όμως οργανική, γιατί ουσιαστικά αυτοί δημιουργούν το τουρκικό κράτος» αναφέρει ο κ. Αγτζίδης.
Ο ίδιος, ο όρος «γενοκτονία» διατυπώθηκε και ενσωματώθηκε στο διεθνές δίκαιο, μεταγενέστερα (1948) από τον Πολωνό νομομαθή Ράφαελ Λέμκιν, με σκοπό τη νομική περιγραφή «μαζικών εγκλημάτων» από κυρίαρχες εξουσίες, με προσχεδιασμό, οργάνωση, συστηματικότητα και με σκοπό «τη μεθοδευμένη εξολόθρευση, ολική, ή μερική» διαφόρων «εθνικών, φυλετικών, θρησκευτικών, ή άλλων μειονοτήτων» και έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου επιστημονικού διαλόγου και κοινωνικού προβληματισμού.
Το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, σύμφωνα με μελετητές των γεγονότων, είτε εξαιτίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είτε και του συνεχιζόμενου επιστημονικού διαλόγου και της διαδικασίας τεκμηρίωσης, ή και των δύο, κρατήθηκε χαμηλά για δεκαετίες, ώσπου άρχισε σταδιακά να τίθεται εντονότερα από την προσφυγική «Κοινωνία των Πολιτών», τους επιζήσαντες και τους απογόνους τους, κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Η οργανωμένη μελέτη των πηγών, η αξιοποίηση των μαρτυριών, αλλά και έργα νεώτερων ιστορικών, ελλήνων και ξένων, μεταξύ αυτών και σύγχρονων τούρκων ιστορικών, τις τελευταίες δεκαετίες βοήθησε στην αποσαφήνιση του ιστορικού τοπίου και σε ευρεία επιστημονική τεκμηρίωση του αιτήματος «μνήμης» και αναγνώρισης «γενοκτονικών» πρακτικών, οι οποίες εφαρμόστηκαν κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, μεταξύ αυτών και κατά του ποντιακού ελληνισμού (1916-1922).
Το Χρονικό της Γενοκτονίας
1908: Κίνημα των Νεότουρκων στην οθωμανική Θεσσαλονίκη. Οι εθνικιστές ηγέτες (Κεμάλ - Ενβέρ - Ταλάτ) υποσκελίζουν το σουλτάνο Αμπτούλ Χαμίτ και αναλαμβάνουν τον πολιτικό έλεγχο της αυτοκρατορίας. 1910: Αυταρχικά, κατασταλτικά μέτρα κατά των χριστιανικών κοινοτήτων της αυτοκρατορίας 1911: Σε συνέδριο του «Κομιτάτου Ένωση και Πρόοδος» των Νεότουρκων κυριαρχεί το σύνθημα: «Η Τουρκία στους Τούρκους» 1913: Οργανώνεται από τους Νεότουρκους το «Γραφείο Εγκατάστασης Φυλών και Μεταναστών» και ιδρύεται η μυστική υπηρεσία (Teskilat i-mahsusa) 1914: Έναρξη του Α' ΠΠ. Οι πρώτες μαζικές διώξεις κατά Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη. Πογκρόμ στη Δυτική Μικρά Ασία και η σφαγή της Φώκαιας. Ρωσοτουρκικός Πόλεμος. Έξαρση του τουρκικού εθνικισμού, συσπείρωση του μουσουλμανικού στοιχείου. 1915: Καλούνται στην Κωνσταντινούπολη και εξοντώνονται οι πρόκριτοι των Αρμενίων. Η Γενοκτονία των Αρμενίων ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες. 1916 - 1917 : Πορείες «θανάτου» στο εσωτερικό της Ανατολίας από τον οθωμανικό δυτικό Πόντο (Σαμψούντα, Μπάφρα, κ.α) και απώλειες χιλιάδων χριστιανών - αντρών, γυναικών και παιδιών - από τις κακουχίες, το κρύο και την πείνα. Τάγματα καταναγκαστικής εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού). Ο ανατολικός Πόντος υπό ρωσική κυριαρχία. Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία και λήξη ρωσοτουρκικού πολέμου 1918: Λήξη Α' ΠΠ. Η ηγεσία των Νεότουρκων παραδίδεται στους συμμάχους της Αντάντ. Αποχώρηση Ρώσων από τον ανατολικό Πόντο και τον Καύκασο 1919: Αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Αναχώρηση από Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου και άφιξη στις 19 Μαΐου του Μουσταφά Κεμάλ Πασά στη Σαμψούντα, με αποστολή την «ειρήνευση» από τη δράση ομάδων ατάκτων. Αυτονόμηση του από την Υψηλή Πύλη και συνάντηση του στη Χάμσα, στις 29 Μαΐου, με τον Τοπάλ Οσμάν. 1920: Συνθήκη των Σεβρών. Ανατολική Θράκη και Σαντζάκι της Σμύρνης υπό όρους, σε ελληνικό έλεγχο, ο Πόντος εξαιρείται των ρυθμίσεων. 1920-1922: Από την περιοχή της Βιθυνίας ξεκινούν σε όλο τον Πόντο σφαγές, λεηλασίες, καταστροφή χριστιανικών χωριών από παρακρατικές νεοτουρκικές ομάδες. Δεκάδες χιλιάδες Πόντιοι και Αρμένιοι φεύγουν να σωθούν προς τη Σοβιετική Αρμενία και προς τους υπό γαλλικό έλεγχο Συρία και Λίβανο. 1922: Μικρασιατική καταστροφή. Ο ελληνικός στρατός ηττάται στον Σαγγάριο, φλέγεται η Σμύρνη. 1923: Συνθήκη της Λωζάννης. Ανταλλαγή πληθυσμών, προσφυγιά

Ηράκλειο: Κεράκια για τις 353.000 ψυχές - Συγκίνηση στην εκδήλωση των Ποντίων

Ηράκλειο: Κεράκια για τις 353.000 ψυχές - Συγκίνηση στην εκδήλωση των Ποντίων
Ηράκλειο: Κεράκια για τις 353.000 ψυχές - Συγκίνηση στην εκδήλωση των Ποντίων


Κεράκια στη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θύματα της Γενοκτονίας από το μαχαίρι των Τούρκων, άναψαν οι Πόντιοι στο Ηράκλειο.
Σε μία συγκινητική στιγμή, τα μέλη από την Εύξεινος Λέσχη Ηρακλείου, βρέθηκαν απόψε στο μνημείο των Μικρασιατών.
Αύριο, στις 11 το πρωί θα ψαλεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

Πάτρα: Δοξολογία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Πάτρα: Δοξολογία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Πάτρα: Δοξολογία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 και ώρα 10.30 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Στη συνέχεια θα γίνει μετάβαση στην πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα προσφερθεί καφές στην εστία του Σωματείου Ποντίων Πατρών "Φάρος" (Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 38 & Σολωμού).

Οι Πόντιοι της Κύπρου τιμούν τη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Οι Πόντιοι της Κύπρου τιμούν τη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
Οι Πόντιοι της Κύπρου τιμούν τη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού


Με μία παγκύπρια εκδήλωση ετοιμάζονται τα Ποντιακά σωματεία να τιμήσουν τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, μία εκδήλωση στην οποία θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος της Βουλής, Επίτροπος Προεδρίας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, εκπρόσωπος της ΕΛΔΥΚ, Ελληνική Πρεσβεία, Δήμαρχου Λευκωσίας και άλλων Δήμων ενώ θα συμμετέχει και το μουσικοχορευτικό συγκρότημα της ΕΛΔΥΚ αποτελούμενο από Πόντιους φαντάρους.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
- 08:00 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης και κατάθεση στεφάνων. - 09:00 π.μ. - 19:00 μ.μ. Έκθεση Ιστορίας του Πόντου του Δρα. Κωνσταντίνου Φωτιάδη, αφιέρωμα από φωτογραφικό υλικό στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου Λευκωσίας. - 16:00 μ.μ. Ειρηνική πορεία παρά τις οδούς Ονασαγόρου και Λήδρας. Αφετηρία από το Δημαρχείο Λευκωσίας/Πλατεία Ελευθερίας και επιστροφή στο Δημαρχείο. - 17:30 μ.μ. - 19:00 μ.μ. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα εκδήλωσης για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο προαύλιο του Δημαρχείου Λευκωσίας/Πλατεία Ελευθερίας: - Χαιρετισμοί. - Σύντομη ιστορική αναδρομή στα τραγικά γεγονότα από τον συγγραφέα κ. Δημήτρη Καραγιάννη μέσω της παρουσίασης του βιβλίου «ΣΟΥΚΙΡΙΜ 353,000 Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». - Παραδοσιακό τραγούδι του Πόντου «Αητέντς' επαραπέτανεν» - χορωδία. - Παραδοσιακό τραγούδι «Τσάμπασιν». - Θεατρικό δρώμενο «Η σφαγή των νηπίων της Σάντας». - Αφήγηση «Πατρίδα! Aγαπημένα κι Άγια χώματα». - Παραδοσιακό τραγούδι του Πόντου «Την πατρίδα μ' έχασα» αναφερόμενο στο διωγμό των Ποντίων από τη γη τους. - Παραδοσιακό τραγούδι «Άγγελος με τα φτερά» - και χορός της περιοχής του Ακ Νταγ Ματέν Δυτικού Πόντου «Χαλάι». - Ζει ο Πόντον - ποίημα. - Πυρρίχιος χορός «Σέρρα». - Ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξε το Νεοτουρκικό κράτος κατά των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου. - Απαγγελία - παραδοσιακό τραγούδι «Πάρθεν η Ρωμανία!» και χορός «Διπάτ» από όλα τα συμμετέχοντα σωματεία. - Μαζική Έέξοδος με κεριά προς την πλατεία για σχηματισμό του αριθμού 353.000.
Να θυμίσουμε ότι έχει ήδη φωτιστεί το δημαρχείο της Λευκωσίας με κόκκινο χρώμα.

Κ. Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Κ. Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
Κ. Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων


Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από την τελική φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας και ένα βαθύ τραύμα στη συλλογική μας μνήμη», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του με αφορμή την αυριανή ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.
«350.000 Πόντιοι αδερφοί μας υπήρξαν θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, μέσω μαζικών εκτελέσεων, βίαιων εκτοπισμών και ανείπωτων αγριοτήτων.Πρόκειται για ένα από τα φρικτά εγκλήματα του περασμένου αιώνα για το οποίο δεν έχει ακόμα αποδοθεί δικαιοσύνη», συνεχίσει ο πρόεδρος της ΝΔ και προσθέτει: «Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση. Όχι για να αναμοχλεύσουμε ιστορικά πάθη, αλλά ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της περιόδου εκείνης. Αλλά και γιατί η ανάδειξη και αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, είναι τελικά η βάση για την οικοδόμηση σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας».
Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει: «Δεσμεύομαι ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε συνεργασία με τις ποντιακές οργανώσεις, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα. Γιατί το θέμα είναι πάνω από όλα εθνικό και αφορά ένα από τα πιο ξεχωριστά κομμάτια του Ελληνισμού, τους Ποντίους αδερφούς μας».

Την "Φλόγα του Πόντου" υποδέχθηκε η Ένωση Ποντίων Πιερίας

Την "Φλόγα του Πόντου" υποδέχθηκε η Ένωση Ποντίων Πιερίας
Την "Φλόγα του Πόντου" υποδέχθηκε η Ένωση Ποντίων Πιερίας


Την "Φλόγα του Πόντου" υποδέχθηκε το Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας στην πλατεία Ελευθερίας το Σάββατο στις 6 το απόγευμα 18 Μαΐου 2019.
Ποδηλάτες από την Λάρισα και με την συνοδεία μελών της ποδηλατικής απόδρασης Κατερίνης έφεραν την φλόγα, όπου ο σύλλογος θα φιλοξενήσει έως και την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 και θα παραδοθεί σε ποδηλάτη από την Θεσσαλονίκη ο οποίος και αυτός με την σειρά του θα την μεταφέρει στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Ένα ταξίδι μνήμης για την 100η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Πειραιά στην Θεσσαλονίκη.
Την "φλόγα του Πόντου" υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας ο κ. Κώστας Παπουτσίδης, ο Ταμίας του συλλόγου κ. Κώστας Παραστατιδης, και τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου ο κ. Μίμης Συμεωνίδης, ο κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, και η κ. Κική Ευμορφίδου.

100 φαναράκια στον ουρανό της Θεσσαλονίκης στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας

100 φαναράκια στον ουρανό της Θεσσαλονίκης στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας
100 φαναράκια στον ουρανό της Θεσσαλονίκης στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας 


Συνολικά 100 χάρτινα φαναράκια φώτισαν σήμερα το ουρανό της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων.
Πόντιοι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια με μικρή πορεία από το πλακόστρωτο της παραλίας, κινήθηκαν στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού της πόλης και λίγο μετά τις 00:00 άναψαν τα φαναράκια για τις 353.000 «γενοκτονημένες ψυχές», φωνάζοντας «αθάνατοι».
Πηγή: Thestival

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Εκδηλώσεις"
Κοινοποίησε