Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Έρευνα Unicef: Οι μισοί μετανάστες και πρόσφυγες ανά τον κόσμο είναι παιδιά

Unicef: Οι μισοί μετανάστες και πρόσφυγες ανά τον κόσμο είναι παιδιά

Είναι παιδιά που μεταναστεύουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής και περνούν γι’ αυτό διά πυρός και σιδήρου. Και είναι πολλά. Περισσότερα από πότε. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα συγκλονιστικά στοιχεία της έκθεσης της Unicef για το 2015, σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο τον κόσμο σήμερα είναι παιδιά.

Η έκθεση φέρει το όνομα «Ξεριζωμένα». Πρόκειται για τα περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που υποχρεώνονται να φύγουν από τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια. Ειδικότερα, 28 εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά είναι προσφυγόπουλα, τα οποία μεγαλώνουν μέσα στη βία του πολέμου και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να ξεφύγουν από αυτήν.

Ταξιδεύουν μέσα σε καράβια-φέρετρα, χωρίς τροφή και χωρίς νερό, και είναι περισσότερο ευάλωτα σε κάθε κίνδυνο – εμπορία, απαγωγή, βιασμό – αλλά και σε παντός είδους διακρίσεις και εκμετάλλευση. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη να προστατευθούν.

«Ανεξίτηλες εικόνες μεμονωμένων παιδιών – το άψυχο σώμα του Αϊλάν Κουρντί που ξεβράστηκε στην ακτή ή το έκπληκτο και ματωμένο πρόσωπο του Ομράν Ντακνίς μέσα στο ασθενοφόρο – έχουν συγκλονίσει τον κόσμο», υπενθύμισε ο εκτελεστικός διευθυντής της Unicef Άντονι Λέικ.

Εν όψει δύο σημαντικών συνόδων εντός του Σεπτεμβρίου, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και των ηγετών των κρατών «για την αντιμετώπιση των μαζικών ροών μεταναστών και προσφύγων», η Unicef φιλοδοξεί να εστιάσει το ενδιαφέρον στις αυξημένες ανάγκες αυτών των παιδιών. Και καλεί τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα δράση να τα προστατεύσει, να βάλει τέλος στην ομηρία εκείνων που παραμένουν εγκλωβισμένα σε κέντρα υποδοχής αναμένοντας άσυλο, να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να παραμένουν οι οικογένειες ενωμένες, καθώς και να τους προσφέρει ίσες ευκαιρίες στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση που τόσο έχουν ανάγκη.

«Αν και πολλές κοινότητας και πολίτες παγκοσμίως υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες και τα παιδιά των μεταναστών, η ξενοφοβία, οι διακρίσεις και ο αποκλεισμός αποτελούν σοβαρές απειλές στη ζωή και το μέλλον αυτών των παιδιών», επισημαίνει ο Λέικ. «Εάν ωστόσο οι μικροί πρόσφυγες γίνουν αποδεκτοί και προστατευθούν σήμερα, έχουν την ευκαιρία να μάθουν, να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, τότε μπορούν να γίνουν πηγή σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης», προσθέτει.

Τα παιδιά αποτελούν ένα δυσανάλογο και αυξανόμενο ποσοστό των ατόμων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο μακριά από τις χώρες που γεννήθηκαν, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση της Unicef. Αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά περίπου το ήμισυ του συνόλου των προσφύγων. Το 2015, το 45% όλων των παιδιών προσφύγων υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προέρχονταν από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Από αυτά τα παιδιά, τα περισσότερα φιλοξενούνται στην Τουρκία. Αναλογικά με τον πληθυσμό του ωστόσο, τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων φιλοξενεί ο Λίβανος – περίπου 1 στους 5 πολίτες είναι πρόσφυγας.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών μεταναστών – περίπου 3,7 εκατομμύρια – ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ίδια λίστα, ακολουθεί αμέσως μετά η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία, ενώ στην Ευρώπη, η χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών ηλικίας κάτω 18 ετών είναι η Βρετανία (σχεδόν 750.000).

Στην Ελλάδα, το 2015, το 38% (60.000 από 160.000) των προσφύγων ήταν παιδιά ενώ στην Ιταλία ήταν μόνο το 16% (15.000 από σύνολο 94.000). Πρώτη χώρα προέλευσης για την Ελλάδα, ήταν η Συρία (48%) ενώ για την Ιταλία η Νιγηρία (20%).

Το πλέον ανησυχητικό όμως, το οποίο διαπιστώνεται στην έκθεση, είναι ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που αναζητούν μόνα τους μία καλύτερη ζωή. Το 2015, περισσότεροι από 100.000 ανήλικοι υπέβαλαν αίτηση για άσυλο σε 78 χώρες – τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2014. Αυτή η κατηγορία μεταναστών και προσφύγων είναι ασφαλώς η πιο ευάλωτη σε όλους τους κινδύνους, κυρίως στην κακοποίηση.

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1500099729

Το ka-business.gr προτείνει

18ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Συνέντευξη του Υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο περιοδικό του ka-business – Θα ανοίξει με κεντρική ομιλία τις εργασίες του...
Ο κ. Σκρέκας μίλησε στην Ραλλίω Λεπίδου και στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΤΞΗ (Απριλίου 2024)   Αναφέρθηκε στον πράσινο και ψηφιακό...
ka-business.gr: Μετράμε αντίστροφα για το 18ο πολυσυνέδριο “Καινοτομία & Ανάπτυξη”
Ένα άκρως ενεργειακό και… antitox πρωινό, είχαν όσοι παρευρέθηκαν σήμερα το πρωι στο Elisabeth Boutique Hotel, στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το , στο...
Optima bank: Πρωτοβουλία για την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας
Σε μία πρωτοβουλία με ουσιαστικό και παράλληλα συμβολικό χαρακτήρα, προχωρά η Optima bank, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το σημαντικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή 18 επιδομάτων, συνολικού ύψους 282 εκατ. ευρώ
Αύριο, Παρασκευή, 29 Μαρτίου, θα καταβληθούν επιδόματα, ύψους ευρώ, από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ανακοίνωσε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής...
Επιστήμονες κατέγραψαν κατά τύχη και για πρώτη φορά τα πρώτα στάδια έκρηξης σουπερνόβα
Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, σε έναν όχι και τόσο μακρινό γαλαξία, ένα μεγάλο αστέρι εξερράγη και εκτόξευσε στο διάστημα στοιχεία που αποτελούν...
Πάτρα: Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στη σκάλα του σχολείου του
Γυμνό καλώδιο ρεύματος το οποίο εξείχε από εντοιχισμένο κουτί στις σκάλες του Λυκείου Δεμενίκων ακούμπησε το πρωί της Τετάρτης ένας 17χρονος μαθητής στην Πάτρα...