Ξεκίνησε την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Διεθνή

  Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, η συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων επί των προσχεδίων των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών.  

Ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στα Σκόπια
Ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στα Σκόπια

 

Η συζήτηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριών ημερών, βάσει του κανονισμού της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ότι η συζήτηση για κάθε μία τροπολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.
Το επόμενο βήμα, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή, θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής ώστε να διεξαχθεί ψηφοφορία για την ψήφιση των τροπολογιών αυτών του Συντάγματος.

Η ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου. Για την έγκριση των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, είχε εκτιμήσει ότι η όλη διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ θα ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα Ιανουαρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν διαδοχικά στην Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Διεθνή"
Κοινοποίησε