Εφαρμογή Ka-business

Οι οκτώ στρατιωτικοί, η NAVTEX και η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Διεθνή

  Πέντε ημέρες πριν από το ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να μην καταλαβαίνει από αβροφροσύνες. Με σκληρή γλώσσα καταφέρθηκε κατά των χωρών που πήραν μέρος στη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, MED - 7 που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Τρίτη.  

Σκληρή γλώσσα από Ερντογάν λίγο πριν την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία
Σκληρή γλώσσα από Ερντογάν λίγο πριν την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

 

Κι ενώ όλα ετοιμάζονται για το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν θέτει για μία ακόμη φορά το θέμα της έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα  

 «Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να μην εκδίδουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν διαφύγει σε αυτές. Το αίτημα για την έκδοσή τους βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίαση την Τετάρτη υπό την προεδρία του..

Η κυβέρνηση πάντως έχει κατηγορηθεί κι επίσημα ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα εκδώσει τους στρατιωτικούς, γεγονός που ο Τούρκος πρόεδρος επαναφέρει συχνά στις δηλώσεις του.

Στο γραπτό ανακοινωθέν αναφέρεται ρητά πως το Συμβούλιο Ασφαλείας λαμβάνει όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας εναντίων «των τρομοκρατών του ISIS, του PKK και του PYD-YPG».

 

Navtex

 

Στο μεταξύ με διαδοχικές παράτυπες Navtex η Τουρκία, «δέσμευσε» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» .

Οι Navtex που εντάσσονται στην εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας η οποία ακολουθείται υπό τη μορφή απειλών και κυριαρχικών παραβιάσεων στοχεύουν κυρίως τις εταιρείες ΤΟΤΑL και ΕΝΙ, γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων αντίστοιχα. Η πολιτική αυτή της Τουρκίας συμπληρώνεται και με την πλεύση του «Μπαρμπαρός» στα τεμάχια «8» και «9».
Σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει βαλίτσες για την Τουρκία στις 5 Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχει συνάντηση με το Ρ. Ερντογάν, με τον Ρ. Ερντογάν να εκτοξεύει απειλές και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος, απειλεί την Ελλάδα, χωρίς να την κατονομάζει, για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες και τρομοκράτες, ζητώντας την έκδοση τους στην Τουρκία.

Στο ίδιο ανακοινωθέν αναφέρει ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα δικαιώματα της από τις Διεθνείς Συνθήκες στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.

Σύμφωνα πάντως με τον Έλληνα Πρωθυπουργό , στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το κλίμα της συνάντησης των   «Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι επτά συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Διεθνή"
Κοινοποίησε