Εφαρμογή Ka-business

"Μπλόκο" σε βιομηχανικά προϊόντα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Διεθνή

  Κι εκεί που όλοι περιμένουν να δώσουν οι 28 της Ευρώπης το οκ για την άρση των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα των ΗΠΑ, η ΕΕ καταρτίζει κατάλογο για να απαντήσει στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλτ Τράμπ  

οι δασμοί των βιομηχανικών προϊόντων
οι δασμοί των βιομηχανικών προϊόντων "αγκάθι" στις σχέσεις ΗΠΑ -ΕΕ

 

Ο φαύλος κύκλος έχει ανοίξει με απρόβλεπτες συνέπειες:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανού αντιπροσώπου για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον μπαίνουν μεταξύ άλλων ο σολωμός, πέντε ήδη τυριών, τα λεμόνια, το παρθένο ελαιόλαδο, τα ρούχα από κασμίρ, τα κεραμικά είδη και οι μοτοσικλέτες 500 έως 700 κυβικών.

Οι δασμοί επιβάλλονται ως αντιστάθμισμα στις επιδοτήσεις των «28» προς την Airbus, κάτι που αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό προς το αμερικανό αντίβαρό της, την Boeing.

Ευρωπαϊκή πηγή  σύμφωνα με το euronews, έκανε λόγο για «πολύ υπερβολικά» αντίμετρα και τόνισε πως το εύρος της «ανταπόδοσης» από την πλευρά της ΕΕ μπορεί να αποφασιστεί μόνο μέσω του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Εκεί που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταφύγει εδώ και 15 χρόνια, καταγγέλλοντας αφ' ενός τις επιδοτήσεις προς την Airbus και αφ' ετέρου εκείνες προς την Boeing. Ο ΠΟΕ έχει αποφανθεί πως παράτυπες επιδοτήσεις έχουν κατευθυνθεί προς αμφότερους τους αεροπορικούς κολοσσούς - άρα και οι δύο καταγγέλλουσες είναι υπόλογες. Ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστεί το πόσο έχει ζημιωθεί η κάθε πλευρά, ζήτημα που τις έχει οδηγήσει στη διαιτησία.

Εκπρόσωποι της  Airbus δήλωσαν  πως δεν βλέπουν καμία νομική βάση στην αμερικανική πρωτοβουλία, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο εμβάθυνσης των διατλαντικών εμπορικών εντάσεων.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την αμερικανική δασμολόγηση για τις εξαγωγές της σε χάλυβα και αλουμίνιο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί επανειλημμένα για σχεδόν τιμωρητικούς δασμούς προς τα εισαγόμενα από την Ευρώπη αυτοκίνητα.

 

Πηγή EURONEWS

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Διεθνή"
Κοινοποίησε