Εφαρμογή Ka-business

Αγρότες από τη Μεσόγειο έχτισαν το Στοουνχετζ

Διεθνή

  Μπορεί μια γενετική έρευνα να καταρρίψει την μέχρι τώρα ιστορία ενός μνημείου με παγκόσμια εμβέλεια;  

ανατρέπονται πεποιθήσεις αιώνων
ανατρέπονται πεποιθήσεις αιώνων

 

Μπορεί όπως αποδεικνύει η έρευνα που έκαναν ο Ίαν Μπαρνς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας  του Λονδίνου και τον Μαρκ Τόμας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL). Οι επιστήμονες έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution», σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέλυσαν και συνέκριναν το DNA 47 νεολιθικών σκελετών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της προηγούμενης μεσολιθικής περιόδου , καθώς και DNA από σύγχρονους Ευρωπαίους.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι πως οι πρόγονοι των κατασκευαστών του Στόουνχεντζ ήσαν αγρότες που, ξεκινώντας το ταξίδι τους προς τα δυτικά από την περιοχή της σημερινής Τουρκίας και της ανατολικής ακτής του Αιγαίου, αφού διέσχισαν τη Μεσόγειο, έφθασαν στην Ιβηρική και από εκεί -μέσω Γαλλίας- κατέληξαν στη Βρετανία περίπου το 4.000 π.Χ. Γρήγορα, λόγω και του πολύ μεγαλύτερου αριθμού τους, αντικατέστησαν τους ντόπιους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, με εξαίρεση τη Δυτική Σκωτία. Οι απόγονοί τους κάποια στιγμή, περί το 3.000 π.Χ., άρχισαν να κτίζουν το μνημείο του Στόουνχεντζ, για λόγους που δεν είναι απολύτως σαφείς μέχρι σήμερα.

Η  γενετική ανάλυση δείχνει ότι οι νεολιθικοί Βρετανοί, που εισήγαγαν τη μεγαλιθική αρχιτεκτονική και -μεταξύ άλλων- έχτισαν το Στόουνχεντζ, προέρχονταν κυρίως από το δεύτερο μεσογειακό κλάδο. Προς το τέλος της νεολιθικής περιόδου, περίπου το 2.450 π.Χ., οι απόγονοι των πρώτων γεωργών στη Βρετανία αντικαταστάθηκαν με τη σειρά τους σχεδόν ολοκληρωτικά από ένα άλλο πληθυσμό, γνωστό ως Bell Beaker, που είχε μεταναστεύσει επίσης από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 


Από: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Διεθνή"
Κοινοποίησε