Εφαρμογή Ka-business

«Μάχη» για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Διεθνή

Με συγκρατημένη αισιοδοξία προσήλθαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν «μάχη», προκειμένου να προωθήσουν τις δικές τους επιλογές στις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών οργάνων.


Η Καγκελάριος της Γερμανίας διαμήνυσε ότι οι συνομιλίες για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, όπως και για τις υπόλοιπες υψηλόβαθμες θέσεις, «δεν θα είναι εύκολες». Αντίθετα, έσπευσε να προσθέσει, θα είναι περίπλοκες. 

 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίστηκε λιγότερο απαισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία για τουλάχιστον τρία κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. 

 «Για εμένα είναι σημαντικό να μπορέσουμε να βγούμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με απαντήσεις και με μια νέα ομάδα» δήλωσε, χαρακτηριστικά. 

 Και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η νέα ομάδα, για την οποία θα αποφασίσουμε τρία ονόματα σήμερα. Για την ΕΚΤ πιθανόν (σ.σ. θα αποφασίσουμε) λίγο αργότερα». 

 Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με  δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters,  «φαβορί» για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν είναι ο Ολλανδός υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών - Δημοκρατών, Φρανς Τίμερμανς. 

 Στον αντίποδα, οι θέσεις των Φεντερίκα Μογκερίνι και Αντόνιο Ταγιάνη στην Ύπατη Αρμοστεία για την Εξωτερική Πολιτική και στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντίστοιχα, αναμένεται να πληρωθούν από στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

 Όσον αφορά, παράλληλα, τον διάδοχο του Ντόναλντ Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτός αναμένεται να προέρχεται από την κεντρώα φιλελεύθερη συμμαχία, της οποίας ηγείται το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. 

 Αντίθετα, σιγήν ιχθύος τηρείται για τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία έως το βράδυ, τότε οι «28» ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις το πρωί της Δευτέρας. 

 Στόχος είναι να κλείσουν -όσο το δυνατόν συντομότερα - όλες οι εκκρεμότητες ως προς τη στελέχωση των πέντε κορυφαίων χαρτοφυλακίων, δεδομένου ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 2 Ιουλίου. 

 

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr  // Reuters 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Διεθνή"
Κοινοποίησε