Εφαρμογή Ka-business

Μια Μαγεμένη στη Θεσσαλονίκη

Τέχνη

Ο θρύλος των Μαγεμένων αποκτά ακόμη πιο ολοκληρωμένη μορφή, καθώς τα κομμάτια του παζλ του περίφημου αυτού μνημείου της Θεσσαλονίκης μπαίνουν το ένα δίπλα στο άλλο.


 

Οι Μαγεμένες, τα τέσσερα αμφίπλευρα γλυπτά, οι λεγόμενες «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, που επέστρεψαν ως αντίγραφα μετά από 151 χρόνια στην γενέθλια πόλη τους, συμπληρώνονται πλέον με ένα θραύσμα, το οποίο προέρχεται από έναν πέμπτο πεσσό του μνημείου.

Το μαρμάρινο αυτό θραύσμα βρέθηκε το 1997 στην οδό Ρογκότη και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

H ομοιότητα του με το κεφάλι της άλλης Νίκης, που σώζεται ολόκληρη στο μνημείο των Μαγεμένων, καθώς και τα ίχνη της φτερούγας δεξιά από το κεφάλι, βεβαιώνουν την ταύτιση της μορφής με Νίκη και την απόδοση του ευρήματος στο ίδιο μνημείο.

Ο πέμπτος αυτός πεσσός δεν συμπεριλαμβάνεται στους τέσσερις που βρίσκονται στο Λούβρο και προφανώς είχε καταρρεύσει μαζί με το υπόλοιπο μνημείο κατά τη διάρκεια κάποιου από τους μεγάλους σεισμούς που συνέβησαν στον 5ο και κυρίως στον 7ο αιώνα μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη.

Το θραύσμα καταχώθηκε μαζί με άλλα γκρεμίσματα και δεν ήταν ορατό μέχρι τα τέλη του 19ου ή τις αρχές του 20ου αιώνα, όπου πιθανότατα ξαναβρέθηκε και ενσωματώθηκε σε κάποιο κτίσμα που κάηκε στη μεγάλη φωτιά του 1917.

Το γύψινο αντίγραφο του θραύσματος και η ψηφιακή σύνθεση του, που μαζί με τα τέσσερα αντίγραφα των Μαγεμένων εκτίθενται στο περίπτερο 3 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, είναι συνεισφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Την έκθεση των Μαγεμένων με το νέο της απόκτημα θα επισκεφτεί την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου και ώρα 13:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Τέχνη"
Κοινοποίησε