Εφαρμογή Ka-business

Θεαματική αύξηση στη συλλογή των τηγανόλαδων!

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σημείο πανελλήνιας αναφοράς ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, στον οποίο σπεύδουν δήμοι από όλη την χώρα για την υποστήριξη και των δικών τους προσπαθειών      


 

●Στα 1.343 έφτασαν τα νοικοκυριά που συμμετέχουν στην εκστρατεία ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων για την παραγωγή βιοντίζελ

  • Στα 3.460 τα λίτρα που έχουν συλλεγεί μέχρι, από τα οποία έχουν παραχθεί 1.240 λ. βιοντίζελ κι αναμένεται η παραλαβή άλλων 1.880 λίτρων.

Σημείο πανελλήνιας αναφοράς έχει γίνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε ότι αφορά την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίηση των τηγανόλαδων, από τα οποία παράγεται βιοκαύσιμο που διοχετεύεται σε σχολικά συγκροτήματα του δήμου για τις ανάγκες θέρμανσης. Στο γεγονός αυτό συμβάλλει η θεαματική άνοδος των δεικτών συμμετοχής νέων νοικοκυριών στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης τηγανέλαιων και η συλλογή των ποσοτήτων (λίτρα), στοιχείο που προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών δήμων και σχολείων της επικράτειας ώστε να απευθύνονται στο Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου (Γ.Π.Α.) επιζητώντας την υποστήριξη και τη συνδρομή του για την προώθηση της πρωτοβουλίας και στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του Γ.Π.Α., που έχει την ευθύνη λειτουργίας του προγράμματος, το 2012 έκλεισε με αύξηση 81,70% στον αριθμό των νέων νοικοκυριών που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, τα οποία από τα 399 που ήταν (τα νέα νοικοκυριά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα) το 2011, έφτασαν στα 725 το 2012 (326 περισσότερα). Απρόβλεπτα εντυπωσιακή, όμως, καταγράφεται και η άνοδος της ποσότητας που συλλέχτηκε, σημειώνοντας αύξηση 200,76% (1.985 λίτρα το 2012 έναντι 660 του 2011).

Με τους καλύτερους οιωνούς, όμως, ξεκίνησε και το 2013, αφού τους δυο πρώτους μήνες στο μακρύ κατάλογο των εθελοντών εγγράφηκαν 105 νέα νοικοκυριά (22 τον Ιανουάριο και 83 τον Φεβρουάριο), ενώ συλλέχθηκαν ήδη 770 λίτρα τηγανόλαδων (425 τον Ιανουάριο και 345 τον Φεβρουάριο). Συνολικά από την έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, τον Αύγουστο του 2010, μέχρι σήμερα -από τα συνολικά 1.343 νοικοκυριά- έχουν συγκεντρωθεί 3.460 λίτρα, αναδεικνύοντας το δήμο Νεάπολης-Συκεών σε πρωταθλητή της ανακύκλωσης. Να σημειωθεί ότι από τις ποσότητες που παραλήφτηκαν, μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί και παραληφθεί 1.240 λίτρα βιοντίζελ, που διοχετεύτηκαν στις δεξαμενές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παύλου (750 λ.) και των Ειδικών Σχολείων Πεύκων (490 λ.), ενώ εκκρεμεί η παραλαβή των υπολοίπων 1.880 λίτρων βιοντίζελ από το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη), με το οποίο συνεργάζεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

«Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του δήμου μας αποδίδει θεαματικά αποτελέσματα. Συντονισμένα και με ακατάβλητο ενθουσιασμό τα στελέχη μας δίνουν τον αγώνα της προστασίας του περιβάλλοντος πόρτα-πόρτα, προσκαλώντας στο κίνημα των τηγανόλαδων όλους τους συνδημότες μας, και χαιρόμαστε που βλέπουμε ο κατάλογος των εθελοντών να εμπλουτίζεται καθημερινά», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όλους τους συμμετέχοντες στην ανακύκλωση. «Είναι γνωστό ότι η ρύπανση που προκαλείται στο περιβάλλον από τα τηγανόλαδα είναι ανεπανόρθωτη, όπως επίσης και οι ζημιές που προκαλούνται σε οικονομικό επίπεδο καθώς η διοχέτευσή τους στους βιολογικούς καθαρισμούς μέσω των αγωγών επιφέρει σημαντικές βλάβες, με το κόστος να μετακυλύεται τελικά στους πολίτες. Αντίθετα, η ενεργειακή αξιοποίησή τους με τη μορφή παραγωγής βιοντίζελ, και μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα εξασφαλίζει και εξοικονόμηση πόρων. Όλα αυτά φαίνεται να αποτελούν πλέον συνείδηση των συνδημοτών μας που υιοθετούν την άποψη πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων», τονίζει.

 

Ζητούν την τεχνογνωσία...

Η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας στη συλλογή των τηγανόλαδων έχει ως αποτέλεσμα η φήμη του δήμου Νεάπολης-Συκεών να εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, με πολλούς δήμους και σχολεία να απευθύνονται στις υπηρεσίες του επιζητώντας την υποστήριξη και τη συνδρομή του Γραφείου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στις δικές τους προσπάθειες.

Μέχρι σήμερα δεκάδες είναι οι δήμοι και τα σχολεία από όλη τη χώρα που ήρθαν σε επαφή με τα εξειδικευμένα στελέχη του δήμου στην προσπάθειά τους να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δημιουργία δικού τους κινήματος, έχοντας ως οδηγό την τεχνογνωσία του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Στους εκπροσώπους των φορέων αυτών τα στελέχη παρέχουν κάθε σχετική πληροφορία οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος.

Τελευταία, εκτός από τους δήμους Κορδελιού-Ευόσμου και Καλαμαριάς από το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών απευθύνθηκαν στελέχη των δήμων Κοζάνης, Αγίας Παρασκευής Αττικής, Ηρακλείου Αττικής, Μοσχάτου-Ταύρου και Αποκορώνου Χανίων, όπως επίσης και σχολεία από την Κυλλήνη και την Ανδραβίδα Ηλείας.

«Όσο περισσότεροι φορείς και πολίτες προσέρχονται ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των τηγανέλαιων, τόσο ισχυρότερη γίνεται η αλυσίδα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο δήμος μας έχει αποκτήσει την τεχνογνωσία και είμαστε πρόθυμοι να την κοινωνήσουμε σε όλους τους ΟΤΑ», τονίζει ο Σ.Δανιηλίδης, ο οποίος έχει δώσει πάγια εντολή στις υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχει δρομολογήσει και ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. 

 

 

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΟΛΑΔΩΝ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

(Νέα νοικοκυριά και λίτρα ανά έτος)

ΕΤΟΣ

ΝΟΙΚ/ΡΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ (lt)

2010

114

45

2011

399

660

2012

725

1.985

2013

(Α΄ δίμηνο)

105

770

ΣΥΝΟΛΟ

1.343

3.460

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Τοπική Αυτοδιοίκηση"
Κοινοποίησε