Εφαρμογή Ka-business

Ο πρωθυπουργός σήμερα στη Τουρκία

Ατζέντα

  Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.    


 

Είναι η δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά την πρώτη στην Αθήνα πριν από τρία χρόνια. Το Συμβούλιο αλλά και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας - Τουρκίας φιλοδοξούν να στείλουν ένα μήνυμα καλής γειτονίας, οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 9.45 το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και στις 11.00 με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.

Στις 12 το μεσημέρι οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στην συνεδρίαση του Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν περίπου 25 υπουργοί και από τις δύο χώρες και θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμφωνιών και κοινές δηλώσεις. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας.

Οι κ. Σαμαράς και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν επίσης για την κατάσταση στην Συρία που αυξάνει τις μεταναστευτικές πιέσεις στις δύο χώρες, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, όπου είναι δεδομένη η θετική στάση της χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών της στα κυπριακά μέσα.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας Ανδ. Λυκουρέντζος, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, Τουρισμού Ολγ. Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας & Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης, Επικρατείας Δ. Σταμάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού Κ. Τζαβάρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης  Κ. Καραγκούνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ & κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Ν. Μηταράκης.

Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης επιχειρηματίες οι οποίοι θα έχουν κοινή συνεδρίαση με τούρκους για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων.

Το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει, τέλος, επίσκεψη στο Φανάρι στις 16.30 και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Συμφωνίες και μνημόνια

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ναυτιλίας για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών καθώς και της συνεργασίας στη ναυτική εκπαίδευση και στον θαλάσσιο τουρισμό. Μνημόνιο θα υπογραφεί και για την περαιτέρω συνεργασία στον τουριστικό τομέα.

Συμφωνίες θα υπογραφούν και για συνεργασία στους τομείς της Υγείας, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Θα υπάρξει επίσης κοινή δήλωση από τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως, Νίκο Δένδια, και τον τούρκο ομόλογό του, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα, αφού ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών φθάνει στην χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ή από τα τουρκικά παράλια, ενώ παράλληλα η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει παλαιότερη συμφωνία των δύο χωρών για επαναπροώθηση.

Πληροφορίες: naftemporiki.gr

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Ατζέντα"
Κοινοποίησε