Η ΚΑΠ, ο Hogan και η ...φέτα

Αγροτικά

  Ο σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι διεθνείς συμφωνίες για την προστασία αγροδιατροφικών προϊόντων και ο στρατηγικός ρόλος που αναλαμβάνει η  χώρας μας στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχαν σήμερα στο  ΥΠΑΑΤ ο Υπουργός   Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος  Αραχωβίτης, ο  Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς ,  με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan.  

στιγμιότυπο απο τη συνάντηση στο ΥπΑΑΤ
στιγμιότυπο απο τη συνάντηση στο ΥπΑΑΤ

 

Στην συνάντηση, συμμετείχαν επίσης οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Βασίλης Κόκκαλης, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιος Ράλλης, o Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, ο Γενικός Γραμματέας ΥπΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου καθώς και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.

 

Κατά την συνάντηση ο κ. Αραχωβίτης τόνισε τη σημασία διατήρησης των κονδυλίων για τη νέα ΚΑΠ τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα. Επιπλέον διατύπωσε τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το νέο μοντέλο εφαρμογής της ΚΑΠ ζητώντας αφενός περεταίρω απλοποίηση για τους γεωργούς και την διοίκηση αφετέρου μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της.

Ο κ. Παππάς μίλησε για το σχεδιασμό της κυβέρνησης με την συνεργασία των δύο Υπουργείων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας με δημόσιες υποδομές και στόχο να υποστηρίξει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσα από ολοκληρωμένο φάσμα αναλυτικών δεδομένων και γεωργικών συμβουλών προς τους γεωργούς μας. Ζήτησε δε κατά την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος την συμβολή της Ε.Επιτροπής.

 

Ο κ. Hogan ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη της στη διατήρηση των κονδυλίων για την ΚΑΠ τονίζοντας ότι για να μην υπάρξουν μειώσεις στην ΚΑΠ θα πρέπει να αυξηθούν οι εθνικές συνεισφορές στον ενωσιακό προϋπολογισμό. Δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι με τον νέο τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ θα μειωθεί το διοικητικό άχθος για γεωργούς και διοίκηση.

 

Αντιδράσεις για την αναγόρευση του Phil Hogan ως Επίτιμο Διδάκτορα

Ο Phil Hogan  αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΓΠΑ Χρήστος Παπαδόπουλος, αντιδρώντας στην πρωτοβουλία αυτή, με ανοιχτή επιστολή του τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

 

 

 

Με μεγάλη έκπληξη, αγανάκτηση και θυμό αλλά και απέραντη απογοήτευση ενημερώθηκα (έμμεσα μόλις χθες) ότι το ΓΠΑ έχει προγραμματίσει για αύριο εκδήλωση ανακήρυξης του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Philip Hogan ως επίτιμου διδάκτορα του ΓΠΑ. Το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που συνέβαλε τα μέγιστα στην πιστοποίηση των περισσότερων ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντων της χώρας μας αποφάσισε να τιμήσει με την υψίστη διάκριση τον πρωτεργάτη του "ξεπουλήματος" της ταυτότητας του πλέον εμβληματικού προϊόντος μας, της Φέτας.

 

Μου είναι αδύνατον να φανταστώ ότι το Ίδρυμα που έχει υπηρετήσει τόσα πολλά χρόνια την ελληνική γεωργική παραγωγή και παράδοση και που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην βελτίωση τους, να έρχεται σήμερα να εκφράσει την απόλυτη ευαρέσκεια του, με τον ύψιστο τρόπο, στο πρόσωπο ενός κοινοτικού αξιωματούχου που ήταν ο αυτουργός της οριστικής απώλειας της μοναδικής ταυτότητας της Φέτας μέσα από τις διμερείς συμφωνίες που η ΕΕ συνήψε με τον Καναδά, την περιοχή της Ν. Αφρικής , την Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ κτλ. Το χειρότερο δε ολων είναι το γεγονός ότι όχι μόνο δεν έχει μετανιώσει γιαυτες τις ενεργειες του έτσι ώστε να διορθώσει τις επόμενες όσον αφορά της προστασία της Φέτας στις μετέπειτα συμφωνίες αλλά τις έχει επαναλάβει αυτούσιες και δεν διστάζει μάλιστα να ισχυρίζεται ωμα ότι έχει ενεργήσει προστατευτικά προς τα κεκτημένα δικαιώματα της Φέτας!!

 

Μου είναι αδύνατον να φανταστώ και μάλιστα το Τμήμα της Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης που πρωτοστατεί σε σαυτη την εκδήλωση, να μην γνωρίζει ότι η ανυπολόγιστη ζημιά που προξένησε ο κ. Hogan μέσω των παραπάνω συμφωνιών στο εθνικό μας προϊόν, είναι η απώλεια της ταυτότητας του και η εκχώρηση της σε τρίτους και μάλιστα σε αντίθεση με ολα τα άλλα αντίστοιχα προϊόντα των χωρών της ΕΕ που έτυχαν πλήρους κατοχύρωσης της ταυτότητας τους».

 

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Αγροτικά"
Κοινοποίησε