Εφαρμογή Ka-business

Ποιά είναι η νέα τάξη πραγμάτων στα αγροτικά

Αγροτικά

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης , παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τη Νέα ΚΑΠ, τη  ενίσχυση συνεργατισμού, τη  μείωση φορολογικού συντελεστή στο 10% και τη  ταυτοποίηση αγροτικών προϊόν και γνωστοποίησε την πρόθεση του να ανοίξει σύντομα συζήτηση για το θέμα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ).


Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η καλύτερη διαπραγμάτευση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2020-2027), προκειμένου να λειτουργήσει προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών.

Έστειλε όμως και ένα μήνυμα προς τους αγρότες καλώντας τους να προετοιμαστούν για την «επόμενη μέρα» καθώς πλέον η κατεύθυνση που έχει λάβει η συζήτηση στην Ευρώπη για τις αγροτικές ενισχύσεις κινείται προς δράσεις και προγράμματα που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως για παράδειγμα τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και νερού, την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων κοκ. «Τα περισσότερα κονδύλια θα πάνε σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Συνεταιρισμοί

Για το ζήτημα των συνεταιρισμών και του νέου νομοσχεδίου που θα ετοιμαστεί, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ισχυρή και θεσμική εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου σε όλα τα κέντρα εξουσίας ενώ παράλληλα τα σχήματα αυτά να είναι σε θέση να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή, να κάνουν επενδύσεις και να είναι ισχυροί διαπραγματευτές στο επίπεδο των τιμών εντός και εκτός Ελλάδος. «Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η κινητροδότηση των παραγωγών μας. Πώς θα γίνει αυτό; Κάνοντας αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Χρησιμοποιώντας τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο και όχι ως εργαλείο εσόδων. Ο βελτιωμένος φορολογικός συντελεστής των συλλογικών σχημάτων θα είναι 10%» δήλωσε ο κ. Βορίδης για να καταλήξει σχετικά: «Η νομοθέτηση αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 6μήνου της διακυβέρνησης, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019».

 

Ελληνοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά το θέμα των παρανόμων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού αγροτικών προϊόντων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε την αναγκαιότητα ριζικής αντιμετώπισής τους σε δύο επίπεδα. «Σε πρώτο επίπεδο θα επανεξεταστεί το κυρωτικό πλαίσιο και εάν είναι επαρκές», τόνισε. Σε δεύτερο θα εξεταστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τους οποίους τίθενται ζητήματα συντονισμού και επικαλύψεων» ανάφερε ο κ. Βορίδης συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να μπούμε σε μια βαθιά συζήτηση να δούμε αν όντως αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο».

 

Δημόσια διοίκηση

Αναφορικά με τον ρόλο της δημόσιας διοίκησης στην κυβερνητική προσπάθεια για αλλαγές και εκσυγχρονισμό, στόχος είναι η δουλειά πάνω σε ένα μοντέλο συγκεκριμένων προγραμμάτων το οποίο θα είναι βασισμένο σε αντικείμενα έργου. «Θέλω να τονίσω ότι όλες οι συζητήσεις δεν θα έχουν κανένα περιεχόμενο, αντικείμενο και μέλλον αν δεν εμπλακεί η Διοίκηση. Και αυτή θα το κάνει προκειμένου να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά το εισόδημα των παραγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Οι νέοι Γενικοί Γραμματείς

Από την πλευρά του, ο νέος γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, είπε ότι κύρια προτεραιότητά του είναι να προχωρήσουν κατά κύριο λόγο οι αξιολογήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης αλλά και οι προκηρύξεις για όσα Μέτρα των Προγραμμάτων φαίνεται πως έχουν κολλήσει, όπως για παράδειγμα οι Γεωργικοί Σύμβουλοι, λέγοντας πως από τον Αύγουστο θα έχει μία καλύτερη εικόνα για τους λόγους που δεν προχωρούν και νέα να ανακοινώσει. Ο έτερος γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος υπογράμμισε την πρόθεσή του για θωράκιση των θεσμών του υπουργείου και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται προς τους αγρότες. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να μετατραπούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες σε πλεονεκτήματα στην ελληνική γεωργίας, λέγοντας πως εδώ ρόλο κλειδί παίζουν οι υπάλληλοι του υπουργείου

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Αγροτικά"
Κοινοποίησε