Εφαρμογή Ka-business

H Σφαγή των Προξένων στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Τέχνη και Πολιτισμός

  Τον Μάιο του 1876 το οργισμένο πλήθος των μουσουλμάνων σ' ένα τζαμί της Θεσσαλονίκης προκάλεσε τη σφαγή του Γάλλου Προξένου Jules Moulin και του Γερμανού Προξένου Henry Abbott,  οι οποίοι είχαν βρεθεί στο τζαμί για να καταλαγιάσουν τους εξοργισμένους μουσουλμάνους της Θεσσαλονίκης.  

Η σφαγή των Προξένων παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη
Η σφαγή των Προξένων παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη

 

Αφορμή, όχι όμως και αιτία για τα παραπάνω αποτέλεσε η απόφαση της Στεφάνα, μιας νεαρής Βουλγαρικής καταγωγής να ασπαστεί τον Μουσουλμανισμό.

Η Στεφάνα φεύγοντας κρυφά από το χωριό της τον Απρίλιο του 1876, πήρε το τρένο από την κοντινή πόλη Γευγελή και έτσι έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Η μητέρα της ωστόσο άρχισε από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισής της να την αναζητά και να ψάχνει στα σπίτια των μουσουλμάνων, όπου ίσως είχε κρυφτεί. Σίγουρα, κάποιος πρέπει να τη βοηθούσε, καθώς ήταν αδύνατον μια μικρή κοπέλα να μετακινούνταν μέχρι τη Θεσσαλονίκη χωρίς χρήματα και μουσουλμανικά ρούχα.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται η έρευνα του συγγραφέα Γιάννη Μέγα, η οποία παρουσιάζεται στο βιβλίο του «Η σφαγή των προξένων.Θεσσαλονίκη 1876» .

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα από τις εκδόσεις University Studio Press, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 19.00 το απόγευμα

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης, ο ιστορικός -νομικός Γεν Γραμματέας του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» και ο πολιτικός μηχανικός, συλλέκτης και συγγραφέας του βιβλίου , Γιάννης Μέγας.  

 

Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ.

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Τέχνη και Πολιτισμός"
Κοινοποίησε