Εφαρμογή Ka-business

Η μπάντα του Νίκου Ασλανίδη

Τέχνη και Πολιτισμός

  Η «μπάντα» του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη είναι ένα ντοκυμαντέρ που δημιουργήθηκε «πάνω» στο βίωμα του αυτόπτη μάρτυρα της Ποντιακής Γενοκτονίας.  

Η
Η "μπάντα" Μια ταινία του Νίκου Ασλανίδη

 

Όπως ο ίδιος ο διηγείται την ιστορία του στον Πρακτορείο 104.9 FM  το ντοκυμαντέρ είναι η πραγματική ιστορία της μπάντας , της φιλαρμονικής ορχήστρας Κερασούντος που αποτελούνταν από 16 μέλη.Τα 13 μέλη της μπάντας ήταν σύμφωνα με τους ηλικιωμένους Πόντιους Έλληνες και μόνον οι τρεις ήταν Τούρκοι. Αυτό μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, δηλαδή να παίζουν μουσική, να παίζουν εμβατήρια την ώρα που δολοφονούνταν οι συμπατριώτες τους και πολλές φορές φίλοι, γείτονες, αλλά και συγγενείς τους. Αυτό δεν μπορούσα να το εξηγήσω ώσπου κάποια στιγμή έμαθα ότι τα μέλη της δολοφονήθηκαν από τον Τοπάλ Οσμάν, αλλά ένας κατάφερε να γλυτώσει την τελευταία στιγμή και κατάφερε με περιπετειώδη τρόπο να έρθει στην Ελλάδα και να εγκατασταθεί στην Καβάλα. Ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος ο οποίος λίγο πριν πεθάνει - το 1965 - έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο: "Τα τερατουργήματα του Τοπάλ Οσμάν". Χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια έρευνας για να βρω το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο είχε στη συλλογή του ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Κώστας Φωτιάδης, ο οποίος μου το δάνεισε και το φωτοτύπησα. Σ' αυτό το βιβλίο βασίστηκα και δημιούργησα αυτό το ντοκιμαντέρ μου", σημείωσε ο Νίκος Ασλανίδης.
Η μεγαλύτερη δυσκολία του υπήρξε ο εντοπισμός των παιδιών του Γιάννη Παπαδόπουλου τα οποία μίλησαν για την ιστορία του πατέρα τους όπως τους την είχε αφηγηθεί. Στη συνέχεια βρήκε συγγενείς θυμάτων του Τοπάλ Οσμάν οι οποίοι ανέφεραν οτιδήποτε γνώριζαν για τη σφαγή τους... Οι αφηγήσεις αυτές αποτυπώνονται στο ωριαίο ντοκιμαντέρ με τίτλο: "Η μπάντα..."

Ένοπλοι Τσέτες σκορπίζουν τον τρόμο

Ο Τοπάλ Οσμάν ήταν ο σφαγέας των Ελλήνων του Πόντου. Σύμφωνα με ιστορικές έρευνες οι Τσέτες, οι οποίοι τελούσαν υπό τις διαταγές του, έσφαξαν περισσότερους από 60.000 Έλληνες στον Πόντο. Όλα αυτά τα εγκλήματα έγιναν υπό τους ήχους της δημοτικής φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας την οποία «επιστράτευσαι» με βία. Έπαιζαν εμβατήρια και τούρκικα τραγούδια την ώρα που οι Τσέτες λήστευαν, βίαζαν και δολοφόνησαν γυναικόπαιδα...

Όπως είπε ο Νίκος Ασλανίδης στον «Εύξεινο Πόντο», «στο τέλος ο Τοπάλ Οσμάν δολοφόνησε και τα μέλη της μπάντας για να μην μαρτυρήσουν τα εγκλήματα του. Μόνον ένας γλύτωσε. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος μάλιστα έγραψε και ένα σχετικό βιβλίο. Τρία χρόνια έψαχνα να βρω αυτό  το βιβλίο. Ήθελα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο και θα με βοηθούσε στην έρευνα. Δυστυχώς όμως επειδή κυκλοφόρησε σε πολύ λίγα αντίτυπα το 1965 δεν ήταν εύκολο να το βρω. Μια μέρα που συζητούσα με τον καθηγητή Κώστα Φωτιάδη μου είπε ότι το έχει, αλλά βρίσκεται κάπου στη Βέροια όπου είχε το αρχείο του. Τον παρακάλεσα να το ψάξει και πράγματι σε μερικές βδομάδες μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι το βρήκε. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη γιατί είχα απογοητευτεί. Το πήρα και το διάβασα την ίδια μέρα. Ήταν συγκλονιστικό. Τα εγκλήματα της Γενοκτονίας από έναν αυτόπτη μάρτυρα»

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Τέχνη και Πολιτισμός"
Κοινοποίησε