Workshop με θέμα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που διοργανώνουν τα Κέντρα microSTARS

Business News

  Διαβάστε τη συνέντευξη του Βασίλη Γκογκίδη,  σχετικά με το πώς μπορεί το Gamification  να βελτιώσει την εταιρική σας στρατηγική.    


 

Τι είναι τελικά το νεόφερτο "gamification" ;

Ο πιο ευρέα αποδεκτός ορισμός του Gamification το περιγράφει ως εξής: «Η χρήση μηχανισμών παιχνιδιών σε καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με παιχνίδια» Werbach (2013). Προσωπικά πάντα περιγράφω το gamification σαν μια τεχνική σχεδίασης.  Εϊναι ένας τρόπος να βλέπεις διαφορετικά τα προιόντα, τις υπηρεσίες αλλά και τις διαδικασίες μιας επιχείρησης ή οργανισμού. Αντλούμε έμπνευση από τα παιχνίδια και σχεδιάζουμε εργαλεία που δημιουργούν διασκεδαστικές εμπειρίες ενώ ταυτόχρονα λύνουν κάποιο πρόβλημα.

 

Πώς γίνεται να συνδυάσει κάποιος παιχνίδι και στρατηγική;

Ένα από τα αγαπημένα μου είδη παιχνιδιών ήταν πάντα τα παιχνίδια στρατηγικής. Τα αγαπημένα μου παραδείγματα παιχνιδιών στρατηγικής είναι η σειρά Age of Empires και η σειρά Total War. Δύο από τις μακροβιότερες σειρές στρατηγικών παιχνιδιών και από τις πιο επιτυχημένες. Δουλεύοντας στον τομέα του gamification έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να σκέφτεται τι ήταν αυτό που τραβούσε πάρα πολύ το ενδιαφέρον μου σε κάποια παιχνίδια. Στα παιχνίδια στρατηγικής σαν το Age of Empires και το Total War ήταν η αίσθηση ότι μπορούσες να ζήσεις την ιστορία ξανά. Λαοί και πολεμιστές σαν τους Ρωμαίους, τους Βίκινγκ αλλά και τους Βυζαντινούς, ζούσαν μέσα σε μια οθόνη υπολογιστή. Μπορούσα, όχι μόνο να τους δω και να μελετήσω τις διαφορές τους αλλά και να τους ελέγξω, να παίξω μαζί τους. Μπορούσα να τους πω τι να κάνουν έτσι ώστε να υλοποιήσουμε την στρατηγική που είχα σχεδιάσει και να νικήσουμε τον εχθρό. Αυτή η οπτικοποίηση της ιστορίας ήταν που με ενθουσίαζε και μου έδινε την δυνατότητα να εξερευνήσω ιστορικές περιόδους που ποτέ δεν θα γνώριζα από κοντά.

Αυτή η οπτικοποίηση είναι που με συναρπάζει όταν χρησιμοποιώ το gamification για να μιλήσω για στρατηγική επιχειρήσεων. Χρησιμοποιώντας διάφορα «εργαλεία», όπως τα LEGO για παράδειγμα, μπορώ να δείξω στους ανθρώπους πως να σχεδιάζουν νέες στρατηγικές για τις επιχειρήσεις τους με πολύ πρακτικό τρόπο.  Όχι με διαλέξεις, αλλά με πρακτικές ασκήσεις στις οποίες μαθαίνεις να εκφράζεις τις ιδέες σου, ενώ δημιουργείς.  Η θεωρία της στρατηγικής των επιχειρήσεων περιλαμβάνει έννοιες οι οποίες είναι αφηρημένες και δύσκολο να καταλάβουμε πως θα εφαρμοστούν στην πράξη. Όταν όμως οπτικοποιούμε αυτές τις έννοιες και τις ιδέες και τα θέλω μας, τότε είναι πιο εύκολο να μάθουμε τι είναι η στρατηγική και να κατασκευάσουμε ένα λεπτομερές πλάνο για τα επόμενα βήματα μας.

Τα παιχνίδια έχουν ένα ακόμα τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά στην αξιοποίηση τους για επιχειρηματικούς σκοπούς. Δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο
οι συμμετέχοντες δεν φοβούνται να μοιραστούν τις ιδέες τους ή να αποτύχουν.  Μπορεί να χάσω μια μάχη σε ένα παιχνίδι αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια επίπτωση, είναι απλά ένα παιχνίδι. Μαθαίνω και προσπαθώ να βελτιωθώ, χωρίς να φοβάμαι την αποτυχία. Όταν νιώθουμε ασφαλείς και δημιουργικοί, σκεφτόμαστε καλύτερα και συνεργαζόμαστε καλύτερα με τους γύρω μας για το καλό της ομάδας... για το καλό της επιχείρησης μας. Σχεδιάζουμε μια στρατηγική για να βγούμε κερδισμένοι συνολικά ως επιχείρηση, και όχι ως μεμονωμένοι εργαζόμενοι, στελέχη, διευθυντές, επιχειρηματίες.

 

Πώς μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερα για το gamification και να το χρησιμοποιήσει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του;

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να βιώσετε από κοντά το «πάντρεμα» του gamification με την στρατηγική των επιχειρήσεων, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο άκρως διαδραστικό workshop με τίτλο 'Παιχνίδια στρατηγικής' που διοργανώνουν τα Κέντρα Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS στις 31 Μαίου 2017, στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΠΑ, 6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης, στον Οικισμό Λήδα Μαρία.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα. Αγνή Παγούνη, Υπεύθυνη του Κέντρου Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS στην Θεσσαλονίκη, είτε τηλεφωνικά στο 2310 27 40 33, είτε μέσω email στο pagounia@microstars.gr,

Εναλλακτικά, μπορείτε να λάβετε πληροφόρηση «επισκεπτόμενοι» τα ακόλουθα links:

https://www.microstars.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-microstars-workshops/ 

ή  https://www.facebook.com/events/1729611913720031/ 

 

 

Λίγα λόγια για τον εισηγητή ή  Ποιος είναι ο gamification Expert;

Ο Βασίλης Γκογκίδης δουλεύει στην εταιρία Gamification+ Ltd, η οποία έχει βάση της το Brighton στην Αγγλία και προσφέρει υπηρεσίες σε σχέση με το gamification.  Σχεδιάζει λύσεις βασισμένες στο gamification, παραδίδει δημόσιες ομιλίες και εκπαίδευση με θέμα το gamification. Είναι ο Έλληνας αντιπρόσωπος του GamFed (International Gamification Confederation) και διοργανωτής του Thessaloniki Gamification Meetup.

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Business News"
Κοινοποίησε