«Ο σχηματισμός του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης: 18ος-20ός αιώνας» στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς

Business News

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970», οργανώνει την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου (ώρα 19:00) , στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη, διάλεξη του δρ.Ευάγγελου Χεκίμογλου, με θέμα «Ο σχηματισμός του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης: 18ος-20ός αιώνας».

Θεσσαλονίκης Εμπόριον 1870-1970, άποψη της έκθεσης, ΠΙΟΠ, Άννα Μαυροπούλου
Θεσσαλονίκης Εμπόριον 1870-1970, άποψη της έκθεσης, ΠΙΟΠ, Άννα Μαυροπούλου

Εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης θεωρείται ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για εμπορικούς ή και παραγωγικούς σκοπούς, σε αντιδιαστολή με τη μικτή (επαγγελματική και οικιστική) χρήση. Ως οικονομικό και γεωγραφικό σύστημα, το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης υπήρξε προϊόν μετεξέλιξης της οθωμανικής πολεοδομικής οργάνωσης. Τη μορφή με την οποία απεικονίζεται στις παλαιότερες εικονογραφικές παραστάσεις, την είχε αποκτήσει ήδη πριν από το τελευταίο τρίτο του 17ου αιώνα: δύο παράλληλες γεωγραφικές ζώνες εκατέρωθεν του δυτικού θαλάσσιου τείχους, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από διακριτές οικονομικές λειτουργίες.

Η μετέπειτα διαμόρφωση του εμπορικού κέντρου κατά την περίοδο 1870-1970 συνδέεται με τις δημογραφικές και οικονομικές εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα με τη διαφοροποίηση του επαγγελματικού προφίλ της πόλης και του ενεργού πληθυσμού της.

 

 

VENIZELOU meta to 1928, Θεσσαλονίκη, Οδός Βενιζέλου, μετά το 1928,

© Αρχείο Ευφροσύνης Ρούπα

Η περιοδική έκθεση «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970» βασίστηκε σε ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών με υπεύθυνο τον Ευάγγελο Χεκίμογλου. Στο πλαίσιο του προγράμματος καταγράφτηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις που λειτούργησαν τον 20ό αιώνα στους κυριότερους δρόμους του εμπορικού κέντρου, για αρκετές από τις οποίες αναζητήθηκαν μάλιστα οι παλαιοί ιδιοκτήτες ή οι απόγονοί τους.

Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη για το κοινό.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ!


«Θεσσαλονίκης Εμπόριον 1870-1970»: Μία Έκθεση που ΔΕΝ πρέπει να χάσετε!

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Business News"
Κοινοποίησε