"Πλαφόν" στην τιμή της βενζίνης;

Business News

Οι διαδικασίες καθορισμού ανώτατης τιμής στη βενζίνη φαίνεται πως ξεκίνησαν ήδη μετά και από πρόταση εκπροσώπων των νησιωτικών περιοχών της χώρας. 

ξεκινούν οι ενέργειες για καθορισμό ανώτατης τιμής της βενζίνης
ξεκινούν οι ενέργειες για καθορισμό ανώτατης τιμής της βενζίνης

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η ΡΑΕ θα υποβάλλει την εισήγησή της στη γενική γραμματεία Εμπορείου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από το Υπουργείο θα προχωρήσει και η έκδοση δελτίου τιμών.


Η ισχύς της απόφασης που εκδίδουν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών διαρκεί όσο αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες της αγοράς και πάντως για διάστημα έως δύο μηνών κάθε φορά. Μετά την πάροδο του διμήνου οι υπουργοί επανεξετάζουν τις συνθήκες και αποφασίζουν για το εάν είναι αναγκαία η διατήρηση σε ισχύ της απόφασης με την οποία επιβλήθηκαν οι ανώτατες τιμές πώλησης.

Το πλαφόν και οι αντιδράσεις

Πάντως η πρόθεση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πετρελαϊκή αγορά. Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας αφού σημειώνει την άνοδο των διεθνών τιμών της βενζίνης κατά 40% με 50% από πέρυσι, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για τις αυξήσεις στη λιανική κρούει τον κώδων του κινδύνου για την κατάσταση του κλάδου. Υπενθυμίζει ότι οι πωλήσεις έχουν πέσει κατά 40% και εγείρει θέμα βιωσιμότητας χιλιάδων πρατηρίων.

Πέραν αυτού δείχνει ως λύση για την αποκλιμάκωση των τιμών την επαναφορά της επιδότησης του κόστους μεταφοράς των καυσίμων στα νησιά. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στα νησιά κυρίως του Νοτίου Αιγαίου , από τα οποία ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία για καθορισμό ενός πλαφόν στην τιμή της βενζίνης. Ωστόσο το γεγονός φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό και οι ομοσπονδίες βενζινοπωλών.Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Business News"
Κοινοποίησε