Κρίση στις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης "βλέπει" η Handelsblatt

Business News

  Νέα κρίση στις τράπεζες στη Νότια Ευρώπη, κυρίως Ελλάδα και Ιταλία φοβούνται οι ειδικοί. Αυτό τουλάχιστον καταγράφεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt  

Κίνδυνο για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης βλέπουν οι ειδικοί
Κίνδυνο για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης βλέπουν οι ειδικοί

 

Απώλειες μεγαλύτερες των 37δις ευρώ κατέγραψε το χρηματιστήριο του Μιλάνο πριν από λίγους μήνες, γεγονός που αποθάρρυνε τους επενδυτές ιταλικών τραπεζών.

Αντίστοιχα πριν από λίγες ημέρες το χρηματιστήριο στην Αθήνα κατέγραψε υποχώρηση 9%.

 «Η απώλειες στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι σύμπτωμα δύο διαφορετικών αιτιών. Στην Ελλάδα, οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από το τεράστιο βάρος των "κόκκινων" δανείων και στην Ιταλία η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό προκαλεί πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτά τροφοδοτούν τον φόβο μίας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι σε τέτοιο κίνδυνο φτάνουν τα 88,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 48% του συνόλου των δανείων ή περίπου το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης. Η απροσεξία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες δάνειζαν σε καταναλωτές με αμφίβολη φερεγγυότητα- ανάμεσά τους πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ- πλέον τις τιμωρεί. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διαγραφούν», επισημαίνει η Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα «προβληματικά» δάνεια σε 88,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018 και σε 64,6 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 35%. Ομως, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους αναφέρουν ότι τώρα οι θεσμοί θέλουν πιο επιθετική μείωση. Θέλουν να προτείνουν στην ΕΚΤ τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 60% έως το 2021 σε 35-40 δισ. ευρώ, ένα μήνυμα που προκάλεσε τις δραματικές απώλειες της Τετάρτης, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η Handelsblatt σημειώνει ότι μετά τη δραματική κλιμάκωση της προηγούμενης εβδομάδας, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται πλάνο ελάφρυνσης των τραπεζών. Ομως, συνεχίζει, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες. «Υπό τους νέους, πιο αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει μια bad bank με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση που αγοράζει τα "κόκκινα" δάνεια από τις τράπεζες», συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει πλάνο παρόμοιο με εκείνο που βοήθησε τις ιταλικές τράπεζες, που στα τέλη του 2017 τα «κόκκινα» δάνεια ήταν 86 δισ. ευρώ και τώρα μόνο 40 δισ. ευρώ.

Οσο για την Ιταλία, ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας.

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Business News"
Κοινοποίησε