Θετικό το πρόσημο στο πρώτο τρίμηνο του 2018

Business News

  Αισιόδοξα σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας δηλώνουν τα στελέχη στην Ελλάδα. Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) επανήλθε σε ανοδική πορεία το 3ο τρίμηνο του 2018 και διαμορφώθηκε στις 163 μονάδες (έναντι 159 το προηγούμενο τρίμηνο).  

Θετικό το πρόσημο για το πρώτο τρίμηνο του 2018
Θετικό το πρόσημο για το πρώτο τρίμηνο του 2018

 

 Η άνοδος του δείκτη αποτυπώνει την επαναφορά της αισιοδοξίας των CEOs για την πορεία της οικονομίας, που έχει ήδη εκφραστεί τα προηγούμενα τρίμηνα. Παράλληλα, οι CEOs εκφράζουν τους σταθερή προσήλωση τους στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει άνοδο του δείκτη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οριακή πτώση κατά μία μονάδα στις μεγάλες και πολύ μεγάλες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 156 μονάδες έναντι 153 το προηγούμενο τρίμηνο.

Παρόμοια κινήθηκε και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index), που  παρουσίασε αύξηση στις 170 μονάδες έναντι 165 του προηγούμενου τριμήνου.    

Παρόλα αυτά 6 στους 10 CEOs θεωρούν πως είναι πιθανόν το αισιόδοξο κλίμα θα ανασταλεί λόγω της προεκλογικής περιόδου

Από τους επιμέρους δείκτες, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 215 μονάδες έναντι 207 το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο μεταξύ, ο δείκτης οικονομικής κατάστασης της χώρας, ένα έτος μετά, αυξήθηκε στις 204 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs, που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος, διαμορφώθηκε σε 42%, ενώ για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών είναι αυξημένο σε 46%.

Ο δε δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου, στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, σημείωσε άνοδο στις 189 μονάδες έναντι 182 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs, που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν, ανήλθε σε 36%, ποσοστό που αυξάνεται σε 43% για τους CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων.

Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης σημείωσε άνοδο στις 187 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs, που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή, διαμορφώθηκε σε 42%, που αυξάνεται σε 49% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. 

Αντίθετα με τους υπόλοιπους δείκτες, ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε πτώση στις 126 μονάδες έναντι 128 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs, που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διαμορφώθηκε σε 33%, ποσοστό που αυξάνεται σε 40% για τους CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρέμεινε στάσιμος στις 117 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs, που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος, διατηρήθηκε σε 46%.

Τέλος, το 25% των CEOs υποστηρίζει ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα οπισθοδρόμησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ ένας στους δύο CEOs πιστεύει ότι η πιθανότητα αυτή είναι μικρή. Παράλληλα, το υπόλοιπο 25% των CEOs θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβράδυνσης ή και ακύρωσης των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, τα στελέχη ερωτήθηκαν για τον κίνδυνο αναστολής των επενδύσεων λόγω πιθανής επιμήκυνσης της προεκλογικής περιόδου. Σχεδόν έξι στους δέκα CEOs θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός, ενώ το 34% πιστεύει ότι ο κίνδυνος είναι μικρός.

 

ΠΗΓΗ ΣΕΠΕ

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Business News"
Κοινοποίησε