Παράγουμε , εξάγουμε και τιμωρούμαστε γι αυτό

Business News

Αξιοπιστία στα μεγέθη που δημοσιεύονται, εξωστρέφεια της επιχείρησης , διαφάνεια και εσωτερικός έλεγχος, είναι οι τρεις προϋποθέσεις για προσέλκυση επενδύσεων στις επιχειρήσεις του Δημοσίου  που υπάγονται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας περιέγραψε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας  Ράνια Αικατερινάρη  μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Εισηγήσεις από το Συνέδριο του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα
Εισηγήσεις από το Συνέδριο του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα

 


Πώς θα αυξηθούν οι εξαγωγές
 
Την αναστροφή της πτωτικής τάσης στην βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές και την απασχόληση την τελευταία τριετία επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Νίκος Βέττας μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας παράλληλα ωστόσο κινδύνους και διαρθρωτικές αδυναμίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το μερίδιο της μεταποίησης στο ΑΕΠ είναι 8,7%, ποσοστό που είναι το τρίτο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι από το 2015 και μετά βελτιώνεται. Οι εξαγωγές αυξάνονται όμως υπάρχει κίνδυνος αύξησης του εμπορικού ελλείμματος αν συγκρατηθούν εξαιτίας επιβράδυνσης της ζήτησης κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών που συνοδεύει την ανάπτυξη. Επίσης η απασχόληση στη βιομηχανία σημειώνει αύξηση 13% την τελευταία τριετία όμως συνολικά το διάστημα 2009 με 2017 οι απασχολούμενοι στον τομέα έχουν μειωθεί κατά 162.300. Παρατηρείται επίσης ότι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολούνται κυρίως στο Δημόσιο, τα σώματα ασφαλείας κλπ. και λιγότερο σε παραγωγικές δραστηριότητες όπως η μεταποίηση.

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας


Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης τόνισε στην παρέμβασή του πως η ανταγωνιστικότητα πρέπει να βελτιωθεί με ανάπτυξη της καινοτομίας και όχι μέσω του μισθολογικού κόστους ενώ απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως όποιος έχει αποφασίσει να λειτουργεί στην Ελλάδα και να χρησιμοποιεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να έχει στο επιχειρηματικό του σχέδιο το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Πώς δεν θα γίνουμε «κίτρινα γιλέκα»


Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Πυραμίς Μεταλλουργία Νίκος Μπακατσέλος ανέφερε ότι παρά την κρίση το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις παραμένει γραφειοκρατικό και περίπλοκο ενώ στα αδύνατα σημεία περιέλαβε την περιορισμένη εξαγωγική βάση (200 επιχειρήσεις πραγματοποιούν το 80% των εξαγωγών, οι οποίες συνολικά έχουν μικρό μερίδιο στο ΑΕΠ) και τις χαμηλές επενδύσεις στην έρευνα.

Η ζήτηση για ευρωπαϊκά ποιοτικά φάρμακα στις χώρες της Μέσης και Άπω Ανατολής, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης στην Αμερικανική αγορά με τη θέσπιση της αμοιβαιότητας των εγκρίσεων στην Ευρώπη με τις αντίστοιχες της αμερικανικής Αρχής Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) αποτελούν ευκαιρίες για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες στην εσωτερική αγορά εκτός από την  υψηλή φορολογία αντιμετωπίζουν τους μηχανισμούς του rebate και του claw back, ανέφερε ο αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου Elpen, Θεόδωρος Τρύφων. "Έχουμε εργαζόμενους, παράγουμε, εξάγουμε και τιμωρούμαστε γι' αυτό", πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα "να μην γίνουμε και εμείς κίτρινα γιλέκα". Επίσης στάθηκε με έμφαση στην ποιότητα του επιστημονικού δυναμικού αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία του έχει προσλάβει 70 εργαζόμενος που έκαναν εκεί την πρακτική τους.  "Δεν βλέπουμε τέτοιο επίπεδο σε άλλες χώρες", κατέληξε ο κ. Τρύφων.

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Business News"
Κοινοποίησε