Οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης προβλήθηκαν στην πίτα του ΕΕΘ

Business News

  Λαμπρή ήταν και φέτος η εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που φιλοξενήθηκε στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με επίτιμο προσκεκλημένο και κεντρικό ομιλητή τον Μαργαρίτη Σχοινά, επικεφαλής εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων αρχών και φορέων της πόλης.    

Στην κοπή της πίτας του ΕΕΘ
Στην κοπή της πίτας του ΕΕΘ

 

Ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης αναφέρθηκε στα αιτήματα των επαγγελματιών για μείωση φορολογίας, δημιουργία ενός καλύτερου επιχειρηματικού κλίματος και ενός πιο φιλικού κράτους στους επιχειρηματίες. "Βάσει στοιχείων του ΟΟΣΑ είμαστε πρωταθλητές στους φόρους και θα παραμείνουμε και το 2019. Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την αγορά και την οικονομία. Ο Έλληνας μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι σήμερα, σε σχέση με το εισόδημα του, ο πιο επιβαρυμένος φορολογικά πολίτης στον πλανήτη", τόνισε χαρακτηριστικά. Ακόμη ο κ Ζορπίδης  έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων του ΕΕΘ για το 2018, κάνοντας λόγο για μία ιδιαίτερη παραγωγική χρονιά και συμπλήρωση: "ξέρετε, αγαπητοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι συχνά φοβάμαι πως γίνομαι γραφικός λέγοντας επί σειρά ετών, τα ίδια και τα ίδια. Κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε σε εκδηλώσεις σαν κι αυτή, εμείς η διοίκηση του Επιμελητηρίου διατυπώνουμε κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια αιτήματα, οι πολιτικοί μας κάνουν ότι τα ακούν προσεκτικά, κάποιοι δεσμεύονται ότι θα μας προσέξουν και θα συζητήσουν περισσότερο μαζί μας αλλά τα χρόνια περνούν μέσα στα ίδια προβλήματα".


Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, Πολιτισμού- Τουρισμού Αλέξ. Θάνος και Επιχειρηματικότητας Κώστας Γιουτίκας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδης, Θέρμης Θόδ. Παπαδόπουλος, Λαγκαδά Γ. Καραγιάννης και Θερμαϊκού Γ. Μαυρομάτης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Μάκης Κυριζίδης, Νίκος Ταχιάος, Καλυψώ Γούλα και Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης, αντίστοιχα, πρόεδροι γειτονικών επιμελητηρίων, το ΔΣ του ΕΕΘ και πολλά μέλη του.
Το φλουρί έπεσε στο κομμάτι του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο παρέλαβε ο Πρόεδρος τοιυ Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωταθλήτρια εξωστρέφειας της Ελλάδας, τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς.

 

 

Στην ομιλία του ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε προς τους επαγγελματίες πως «τώρα είναι η ώρα να φτιάξουμε ένα σοβαρό κράτος, μια οικονομία που θα γεννά ευκαιρίες και όχι χρέη, μια παιδεία που δεν θα τραβάει όλους προς τα κάτω, με δαπάνες άμυνας και υγείας που θα λειτουργούν υπέρ των πολιτών».
Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον αναφέροντας τρεις χαρακτηριστικούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως «το χρέος της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια της ευρωπαϊκής οικογένειας», ο δεύτερος πως «οι ιστορικές θυσίες των Ελλήνων άνοιξαν το κλειδί της μετάβασης στην κανονικότητα» και ο τρίτος πως «όλοι θέλουν να μείνει η χώρα αγκυροβολημένη στην ΕΕ».
Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά εργαλεία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπε πως η Ελλάδα «βρίσκεται στην πρώτη θέση των δικαιούχων χωρών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, που προβλέπεται στο σχέδιο Γιούνκερ, σε σχέση με το ΑΕΠ της. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων αναμένεται να κινητοποιήσει περίπου 18,2 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις και να στηρίξει πάνω από 22.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα».
Για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2021 - 2027 είπε πως «η Επιτροπή πρότεινε κονδύλια συνοχής ύψους 21,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Η πρόταση αυτή συνιστά αύξηση των κονδυλίων συνοχής προς τη χώρα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 τη στιγμή που ο συνολικός προϋπολογισμός της πολιτικής συνοχής μειώνεται», ενώ έκανε λόγο για λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερο επαχθείς διαδικασίες ελέγχου για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από τη στήριξη της ΕΕ.

Ο κ. Σχοινάς στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο και τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στο ευρύτερο περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Η Θεσσαλονίκη σήμερα αρέσει», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «έχει ένα θετικό πρόσημο ευρύτερης αναγνωρισιμότητας, ολοένα βελτιούμενο brand name, απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, μνημειακό και ιστορικό πλούτο και κυρίως είναι απαλλαγμένη από αρνητικότητα που συνοδεύει άλλες πόλεις της ΝΑ Ευρώπης σε σχέση με ασφάλεια, κοινωνικές αντιλήψεις και τρόπο ζωής».

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Business News"
Κοινοποίησε