6500 εταιρείες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Business News

1600 εταιρείες έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, άλλες 6500 έχουν ήδη κάνει αιτήσεις και ακόμη 59000 περιμένουν τη σειρά τους.Τα παραπάνω ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας Φώτης Καραμούσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

 

Όπως τόνισε ο ίδιος, με  τις βελτιώσεις που ψηφίσθηκαν το Δεκέμβριο του 2018, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών έγινε πιο λειτουργικός, μείωσε σε σημαντικό βαθμό τη γραφειοκρατία, ενώ στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς και οι πρόνοιες του νέου νόμου για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη.

Στον χαιρετισμό του, στην αρχή της εκδήλωσης, ο Α' Αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Γιώργος Ηλιάδης τόνισε ότι το Επιμελητήριο επιμένει στη διοργάνωση τέτοιων ενημερωτικών εκδηλώσεων γιατί έτσι υπερασπίζεται το ρόλο του, που δεν είναι άλλος από αυτόν του συμβούλου του κάθε μέλους του, που αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα και αναζητά υπεύθυνη και πλήρη ενημέρωση.

«Η μεγάλη προσέλευση μελών αποδεικνύει και το μεγάλο ενδιαφέρον των συναδέλφων», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΕΘ Κώστας Ιακώβου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Χατζηβρέττας  και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. 
 
 
Οι βελτιώσεις του «Εξωδικαστικού»
Ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι στις πολύ σημαντικές βελτιώσεις του Εξωδικαστικού ήταν:

  • 1) Η μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από 27 σε 3 ουσιαστικά.
  • 2) Η αύξηση των χρεών προς ρύθμιση, από έως 50.000 ευρώ , στις 300.000 ευρώ για επιχειρήσεις και στις 250.000 ευρώ, συνολικά, για επαγγελματίες.
  • 3) Η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο, σε πρώτη φάση και, σε επόμενο χρόνο, να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία με το Δημόσιο σαν μέτρο πίεσης προς τις τράπεζες αν είναι απρόθυμες να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

 
Οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ
Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλισμένων- Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Ευθυμιάδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ έχουν οργανωθεί, πανελλαδικά, σε πάνω από 20 Κινήσεις  και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, αφορούν περίπου 2 εκατομμύρια άτομα.
Ο κ. Ευθυμιάδης είπε ότι οι οφειλές των ασφαλισμένων πρέπει να επανυπολογιστούν ως ποσοστό επί του εισοδήματος των επαγγελματιών . Μίλησε για οφειλές που αιτούνται για περιόδους που οι Ασφαλισμένοι- Ανασφάλιστοι δεν είχαν ιατροφαρμακετική περίθαλψη, χρέη που σε περίπτωση ρύθμισης κεφαλαιοποιούνται.
Ο Σύλλογος ζητάει να διαγραφούν από τις απαιτήσεις τόκοι και προσαυξήσεις, στο σύνολό τους, γιατί τα χρέη είναι «πλασματικά» και προκύπτουν από τα υψηλά πωνοτόκια.
Τέλος, αυτό που ζητά η συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων είναι, οι τόκοι να αρχίσουν να «μετράνε» μετά την ψήφιση του νέου νόμου των 120 δόσεων, με το επιτόκιο να μην ξεπερνάει το 2%.
 
 
Διευκρινίσεις για τον Εξωδικαστικό
Μετά τον κ. Κουρμούση, τεχνικά ζητήματα που αφορούν σε νομικές και οικονομικές λεπτομέρειες του Εξωδικαστικού απάντησαν οι:
- Ουρανία Σαλπιστή, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, ενεργή συντονίστρια στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό.
- Σοφία Τσιπτσέ, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υπουργείου Δικαιοσύνης
- Ρίζος Δημητρόπουλος, Νομικός Σύμβουλος του ΕΕΘ
- Γιάννης Σωπασής, τ. Γεν. Διευθυντής ΙΚΑ - Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΕΘ
- Γιάννης Δόβελος, Λογιστής- Φοροτεχνικός, Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΕΘ

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Business News"
Κοινοποίησε