Το 20% των παιδιών που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας σύμφωνα με τη Unicef

Child News

Το υψηλό επίπεδο των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, έρχεται να αναδείξει μία έρευνα της Unicef. Μεταξύ των 29 ανεπτυγμένων χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την ευημερία των παιδιών βρίσκονται η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Γερμανία. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, βρίσκεται στην 25η θέση. 


Συνολικά η Unicef ερεύνησε την κατάσταση των παιδιών σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, τη διατροφή, την υγεία, τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες σε 41 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Μεταξύ των πιο κακών μαθητών είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Χιλή, χώρες οι οποίες έχουν όμως χαμηλότερο εισόδημα ανά κάτοικο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. 

Ο «κακός βαθμός» ωστόσο κάποιων χωρών, όπως οι ΗΠΑ (37η σε σύνολο 41) και η Νέα Ζηλανδία (34η θέση) «αποδεικνύει ότι το αυξημένο εθνικό εισόδημα δεν αρκεί για να διασφαλίσει καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ευημερία των παιδιών», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης «Child well-being in rich countries». 

Κατά μέσο όρο ένα παιδί στα πέντε (21%) σε αυτές τις 41 χώρες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Όμως υπάρχουν διαφορές, καθώς το ποσοστό περιορίζεται σε ένα στα δέκα για τη Δανία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, αλλά ένα στα τρία για το Ισραήλ και τη Ρουμανία. 

Η Βουλγαρία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, το Μεξικό και η Τουρκία παρουσιάζουν επίσης ποσοστά παιδικής φτώχειας μεγαλύτερα του μέσου όρου. Αντίθετα, η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Νορβηγία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες προόδους στη μείωση της παιδικής φτώχειας. 

Ενα παιδί στα οκτώ κατά μέσο όρο είναι αντιμέτωπο με διατροφική ανασφάλεια, ενώ στη Βρετανία και τις ΗΠΑ το ποσοστό φτάνει το ένα στα πέντε, ενώ στην Τουρκία και στο Μεξικό ένα στα τρία.

Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν μειώσει το ποσοστό της βρεφικής θνησιμότητας τα τελευταία χρόνια, όμως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Χιλή, το Μεξικό, η Βουλγαρία και η Τουρκία εξακολουθούν να έχουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο με 2,8 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων βρεφών. 

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης (Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία) έχουν τα μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων και η Νέα Ζηλανδία το υψηλότερο. Όμως κατά μέσο όρο σχεδόν ένας έφηβος στους τέσσερις (ένας στους τρεις στην Ιταλία) έχει τουλάχιστον δύο συμπτώματα ψυχολογικών προβλημάτων (νευρικότητα, προβλήματα ύπνου, θλίψη) την εβδομάδα.


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Child News"
Κοινοποίησε