7o Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας "Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος"

Child News

  "Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος"είναι ο τίτλος του 7ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ζωγράφειο Λύκειο από τις 10-14 Απριλίου.    

Στο Ζωγράφειο Λύκειο θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός Λογοτεχνίας
Στο Ζωγράφειο Λύκειο θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός Λογοτεχνίας

 

Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα:«Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος»,για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

 Το συνέδριο διοργανώνει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 10 έως τις 14 Απριλίου 2019.

 Στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και μαθητές 19 σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της Ελλάδας, της Πόλης, της Λευκωσίας και της Ίμβρου.

 

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης
κ. κ. Βαρθολομαίος
.

 

Την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο «Ο Αντώνης μου» θα πραγματοποιήσει η Ελένη Σαμαράκη, σύζυγος του Αντώνη Σαμαράκη.

 

Παράλληλα με τις εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν θεατρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, συζητήσεις, περιήγηση στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, στην Πρίγκηπο και στη Χάλκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 

  • Θεατρικό αναλόγιο «Tο Λάθος» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας - Ο Σαμαράκης συναντά τον Χίτσκοκ και τον Τζορτζ Όργουελ, σε αυτό το προφητικό πολιτικό µυθιστόρηµα, όπου οι ψυχολογικές σχέσεις των ηρώων φτάνουν τη δραματική δύναμη ορισμένων σελίδων του Σαρτρ ή την εφιαλτική υφή των έργων του Κάφκα.

Σκηνοθετική επιμέλεια - Σύνθεση κειμένου: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης

Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Γαλανός, Δημήτρης Πιατάς, Σταύρος Ράγιας

 

  • Ο παράλληλος Αντώνης - Παρουσιάζει η Εύη Κυριακοπούλου, Δημοσιογράφος

Για τον Αντώνη Σαμαράκη μιλούν οι: Γιώργος Νταλάρας, Ερμηνευτής, Γιάννης Ξανθούλης, Συγγραφέας, π. Πολύευκτος Σιμωνοπετρίτης, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Ποιητής, Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας

 

  • Θεολογική Σχολή της Χάλκης - Συζήτηση με θέμα: «Αντώνης Σαμαράκης. Πάντα επίκαιρος».

Συμμετέχουν: Φώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΑ, Περικλής Παγκράτης, Συγγραφέας, Διευθυντής περιοδικού «Πόρφυρας», Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Birmingham, Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας και εκπρόσωποι των μαθητών

Συντονίζει η Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια.

 

  • Οι συγγραφείς συνομιλούν με τους μαθητές

Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Νίκος Δαββέτας, Μάνος Κοντολέων, Θωμάς Κοροβίνης, Τέσυ Μπάιλα, Γιάννης Ξανθούλης, Γιάννης Πάσχος, Ελένη Πριοβόλου, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Χρήστος Χωμενίδης.

 

  • «Ζωγράφειος Αγών»: Διαγωνισμός διηγήματος με θέμα: «Στις γειτονιές της Πόλης» - Ανακοίνωση βραβείων. Ο «Ζωγράφειος Αγών» είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού», με τη «γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου».
    Κριτική επιτροπή: Κατρίν Βελισσάρη, Πρόεδρος, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Θέμης Πάνου, Ηθοποιός, Συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας, Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια.

 

  • Έκθεση «Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος» - Βιβλιοθήκη Ζωγραφείου Λυκείου.

Η έκθεση «Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος» παρακολουθεί τη ζωή και το έργο του με βάση την Αυτοβιογραφία του και υλικό από ελλαδικές και κυπριακές εφημερίδες.

Συντονισμός της έκθεσης: Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Τμήμα Ζωγραφικής, Γ΄ Εργαστήριο και Ελευθερία Στόικου, Εικαστικός, Εργαστηριακός Συνεργάτης του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

Επιμέλεια και έρευνα: Δρ. Κατερίνα Παπαζαχαρία, Δρ. Κυριάκος Ιακωβίδης, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου .

 

  • Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου της Ελλάδας:

Δεξίωση από την κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

Ξενάγηση στην Έκθεση Φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Πίττα

Αθήνα - Κωνσταντινούπολη

Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κριτικού

 

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Child News"
Κοινοποίησε