Ένταση και προπηλακισμοί στο Πολυτεχνείο

Δράσεις

  Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τους Γραμματείς των ΝΕ Α και Β Θεσσαλονίκης, της Γραμματέας της Νεολαίας, μελών της ΚΕ και στελεχών τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου.  

Ένταση και προπηλακισμοί στο Πολυτεχνείο
Ένταση και προπηλακισμοί στο Πολυτεχνείο

 

Τα αιτήματα της εξέγερσης  παραμένουν επίκαιρα και σήμερα, γιατί σηματοδοτούν την πάλη ενάντια στον φασισμό, τους αγώνες για διεύρυνση της Δημοκρατίας και της προάσπισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Οι προσπάθειες οικειοποίησης του εορτασμού του Πολυτεχνείου από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις ενέχει τον κίνδυνο να τoν μετατρέψει σε μια "υπόθεση των ειδικών" και όχι λαϊκή υπόθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες της πόλης μας να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου με κορύφωση στην καθιερωμένη πορεία.

Στο μεταξύ εκρηκτική ήταν το πρωί της Παρασκευής η ατμόσφαιρα στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο στην Αθήνα.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των πεσόντων. Μέλη της Κυβέρνησης ανάμεσα τους οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Παναγιώτης Ρήγας, Νίκος Φίλης, Κώστας Γαβρόγλου και Θοδωρής Δρίτσας προπηλακίστηκαν από νεαρούς την ώρα που πήγαν να καταθέσουν στεφάνι.

Οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Τα θέματα αυτά είναι σοβαρά» και «πρέπει να αντιμετωπίζονται με δημοκρατικές διαδικασίες» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, με αφορμή την ένταση που επικράτησε στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε, επίσης, ότι «οι μέρες αυτές είναι αυτές που φέρνουν στο νου μας όχι μόνο τις θυσίες των παιδιών που έδωσαν τον αγώνα και σημάδεψαν το τέλος της δικτατορίας, αλλά και την εμμονή που είχαν να κατοχυρώσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, υπενθυμίζοντας ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και κάθε μέρα πρέπει να κερδίζεται και να διευρύνεται με τους καθημερινούς αγώνες μας».

«Έκφραση φασισμού» χαρακτήρισε το επεισόδιο ο Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας πως στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν και ηλικιωμένα άτομα, άνθρωποι που διώχθηκαν και βασανίστηκαν από τη χούντα των συνταγματαρχών.

«Η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Ενός αγώνα του οποίου τα μηνύματα είναι διαχρονικά» αναφέρει στο μήνυμά του ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Πολύ περισσότερο που στην εποχή μας κάποιοι εμφανίζονται νοσταλγοί της δικτατορίας και έχουν το θράσος ακόμα και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο να μιλάνε με κολακευτικά λόγια για τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Βαδίζουμε, λοιπόν, στο δρόμο του Πολυτεχνείου, στο δρόμο των συνθημάτων του, στο δρόμο της διεύρυνσης της Δημοκρατίας ενάντια σε κάθε είδους φασισμό, ρατσισμό. Σε έναν αγώνα ο οποίος είναι διαρκής. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τα συνθήματα του Πολυτεχνείου» καταλήγει.

 «Κόκκινος» συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ

Την ίδια ώρα, σε 4.986 ανέρχονται οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας για τη επέτειο του Πολυτεχνείου.

Κύριο μέλημα των διωκτικών αρχών είναι να μην υπάρξουν εκτεταμένα επεισόδια στη Αθήνα και να περιορισθούν -όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια- στην περιοχή των Εξαρχείων. Στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν έλθει από Βοιωτία, Ηλεία κι αλλού, αστυνομικοί ειδικών υπηρεσιών που θα λειτουργούν ως «τοποτηρητές» σε διάφορα σημεία της Αθήνας για τις μετακινήσεις αντιεξουσιαστών.

Στη Θεσσαλονίκη το Πολυτεχνείο έχουν καταλάβει φοιτητικοί σύλλογοι του Φιλολογικού, Χημικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Μαθηματικού, Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών, Γαλλικών, Αρχιτεκτονικής, ΤΕΙ Αισθητικής, Ιατρικής.

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Δράσεις"
Κοινοποίησε