Έχω λόγο. "Θολό" νομικό πλαίσιο και έλλειψη κοινωνικής στήριξης για χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες

Δράσεις

  Για τη Χ. Γ. το να παλεύει να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει... Η σοβαρή της ασθένεια, η οικονομική τους   επιβίωση, η ανεργία, η μετακίνηση σε περιοχή που να διαθέτει έναν έστω περίγυρο υποστήριξης για τη μητέρα , ο στιγματισμός του γονιού, αλλά κυρίως του παιδιού στο σχολείο, είναι μερικά από τα καθημερινά , δαιδαλώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει το 10-15% των ελληνικών νοικοκυριών. Γιατί τόσο περίπου είναι -και συνεχώς αυξάνεται- το ποσοστό των οικογενειών που έχουν έναν μόνο γονιό.  

παρουσίαση του βιβλίου την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου
παρουσίαση του βιβλίου την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου

 

 Η συντριπτική πλειοψηφία των μονογονεϊκών οικογενειών είναι ανύπαντρες μητέρες, ηλικίας 18-19 ετών κατά μέσο όρο, ενώ τα τελευταία κυρίως χρόνια, προστίθενται και αρκετές διαζευγμένες 22 έως 30 ετών, καθώς και ηλικιωμένες γυναίκες, οι οποίες καλούνται, για ειδικούς λόγους, να αναλάβουν την επιμέλεια των εγγονιών τους. Αυτό προέκυπτε πριν από μερικά χρόνια σε έρευνα του Πανελλήνιου Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Απροστάτευτων Ατόμων.

Σήμερα, εξι σχεδόν χρόνια μετά την οικονομική κρίση και την είσοδο της χώρας στην περίοδο του Μνημονίου, η κατάσταση παίρνει διαστάσεις ανησυχητικές.  

«Με αυτό το βιβλίο ήθελα να θέσω ακριβώς αυτό το θέμα. Το νομικό πλαίσιο που διέπει τις μονογονεϊκές οικογένειες παραμένει ακόμη θολό. Για παράδειγμα ακόμη και για τη μοριοδότηση στην προκήρυξη μιας θέσης, η έννοια της μονογονεϊκής οικογένειας ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα πολλές φορές με την υπηρεσία ή την ίδια την προκήρυξη. Από την άλλη πλευρά χρειάζεται ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών που σε συνδυασμό με την ενίσχυση των υπαρχουσών κοινωνικών δομών θα μπορούσε να διευκολύνει επί της ουσίας τη ζωή ενός μονογονέα.», εξηγεί στο ka-business.gr η συγγραφέας του βιβλίου «Έχω λόγο» Χριστίνα Κυριακίδου. 

Πατεράδες που μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, εκτός από τις μόνες μητέρες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους και αποτελούν άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό των μονογονεϊκών οικογενειών, καταγράφεται και μια άλλη όλο και πιο πολυπληθής ομάδα. Αυτή των γιαγιάδων που μεγαλώνουν τα εγγόνια τους ,ενώ οι γονείς βρίσκονται εκτός Ελλάδας για ...δουλειά

Όπως έχει δηλώσει η Πρόεδρος του Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Μαγνησίας , Μάγδα Παραπαρέκη υπάρχουν δεκάδες ηλικιωμένες γυναίκες, οι οποίες έχουν αναλάβει, λόγω ειδικών συνθηκών, την επιμέλεια των εγγονιών τους. «Όταν αναγκάζεται ο σύζυγος να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό και η σύζυγος μένει μόνη με τα παιδιά, οι σχέσεις των ζευγαριών δοκιμάζονται σκληρά και σε αρκετές περιπτώσεις, επέρχεται ο χωρισμός» επισημαίνει .

Από την πλευρά της η κοινωνική λειτουργός Κατερίνα Αποστολίδη εξηγεί πως «η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε σήμερα και η απώλεια της θέσης εργασίας κυρίως του συζύγου, έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στις σχέσεις του ζευγαριού. Τα άτομα που παντρεύονται σε νεαρή ηλικία εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα στο γάμο τους και, ως εκ τούτου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγηθούν στη λύση του διαζυγίου».

Το βιβλίο "Έχω λόγο" παρουσιάζεται στις 13 Φεβρουαρίου στις 19.00 στο Καφέ Θέατρον στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου.

Η δικηγόρος-εργατολόγος Νεκταρία Ελευθερία Αγγελάκη θα αναφερθεί στη νομοθεσία του οικογενειακού δικαίου και συγκεκριμένα των μονογονεϊκών οικογενειών και ο Κλέαρχος Σταματόπουλος σύμβουλος Ψυχικής Υγείας , συγγραφέας θα αναφερθεί στα προβλήματα των μονογονεϊκών οικογενειών. Η συζήτηση με το κοινό θα περιστραφεί στους θεματικούς άξονες του βιβλίου το οποίο αποτελεί μια συγκλονιστική μαρτυρία: Μονογονεϊκότητα και Καρκίνος.

Δείτε ακόμη www.singleparent.gr

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Δράσεις"
Κοινοποίησε