Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ διαδεδομένη η λατρεία της θεάς του Έρωτατ

Δράσεις

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως από τα έργα του Μετρό της Θεσσαλονίκης ,αλλά και ο Ναός της Αφροδίτης που "περιμένει" να ανασκαφεί στην πλατεία Αντιγονιδών αποδεικνύουν πως στην...ερωτική πόλη που κάποιοι συνεχίζουν να αποκαλούν τη Θεσσαλονίκη , ήταν πολύ διαδεδομένη η λατρεία της θεάς του Έρωτα, Αφροδίτης.

Χρόνια τώρα το οικόπεδο της πλατείας Αντιγονιδών περιμένει την ανασκαφή του
Χρόνια τώρα το οικόπεδο της πλατείας Αντιγονιδών περιμένει την ανασκαφή του

 

"Αφροδίτες στο Μετρό". Μ αυτόν τον εντυπωσιακό τίτλο η πρώην διευθύντρια στο αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και νυν Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Βελένη στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα «Αρχαιότητες σε τροχιά», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απεικόνιση της θεάς Αφροδίτης στο ψηφιδωτό δάπεδο του οικοδομήματος που αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή στη νότια είσοδο του σταθμού και που χρονολογήθηκε από τη στρωματογραφία του στο δεύτερο μισό του 4ου αι. μ.Χ.

Η Αφροδίτη βρίσκεται σε χαλαρή στάση, μισοξαπλωμένη σε ανάκλιντρο με ερεισίχειρο (το "μπράτσο" ) που φέρει μετάλλιο μέδουσας, ενώ το υπόλοιπο μέρος του επίπλου καλύπτεται από το πλούσια πτυχωμένο ιμάτιο της θεάς. Πίσω της διακρίνεται ο ένας Έρωτας. Ο φτερωτός θεός αποδίδεται ως παιδί με κοντά σγουρά μαύρα μαλλιά . Η θεά Αφροδίτη είναι μια ιδιαιτέρως αγαπητή θεά στη Θεσσαλονίκη.

Η Αφροδίτη αναδύεται από τις ράγες του Μετρό

Κάτω από τα θεμέλια στη νότια είσοδο των έργων του μετρό στην Αγίας Σοφίας αναδύθηκε, πρόσφατα η θεά Αφροδίτη ή αλλιώς το αγαλμάτιο της Αφροδίτης. Όπως υπογράμμισε η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς Πολυξένη Βελένη στην εκδήλωση- συνέδριο "Αρχαιότητες σε Τροχιά" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μουσείο αρχαίας αγοράς Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα στρώματα διαφόρων ανασκαφών από τον σταθμό Αγίας Σοφίας, αποκαλύφθηκε άγαλμα νεότερης γυναικείας μορφής, σε όρθια στάση και με γυμνό σώμα χωρίς ωστόσο να διασωθεί η κεφαλή.

"Το εν λόγω αγαλμάτιο παραπέμπει σε απεικόνιση της θεάς Αφροδίτης μιας παραλλαγής της αναδυόμενης Αφροδίτης" συμπληρώνει, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ευρήματα θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη ύπαρξη ενδεχομένως κάποιου ναού της Αφροδίτης στην περιοχή.

 

Αντίστοιχοι αγαλματικοί τύποι της θεάς Αφροδίτης έχουν βρεθεί στην περιοχή και τέσσερις από αυτούς εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Αρκετά από αυτά τα αγαλμάτια της θεάς ήρθαν στο φως σε οικόπεδο ευρισκόμενο στα ανατολικά του παλαιοχριστιανικού ναού της Παναγίας Αχειροποιήτου (5ος μ.Χ αιώνας).

 

«Η σημασία της λατρείας της  Θεάς Αφροδίτης, για μια πόλη που συνδεόταν άμεσα με τη θάλασσα, ήταν ένα σπουδαίο και φημισμένο λιμάνι και είχε αφθονία φυσικών υδάτων είναι προδιαγεγραμμένη. Η ανέγερση συγκροτημάτων με ειδωλολατρικά σύμβολα και απεικονίσεις θεοτήτων του δωδεκάθεου κατά τον 4ο αι. μ.Χ. δείχνει ότι Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό προπύργιο των παλαιών θρησκειών μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αφού το λουτρικό συγκρότημα, με το ψηφιδωτό της Αφροδίτης χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 4ου μεταχριστιανικού αιώνα" τονίζει στην ίδια ανακοίνωση η κ.Βελένη.

Η ανασκαφή του οικοπέδου όπου βρίσκονταν ο Ναός της Αφροδίτης

Όπως όλα δείχνουν έχει βρεθεί τελικά το κονδύλι για την ανασκαφή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών προκειμένου να αναδειχθεί μέρος του θαμμένου ναού της Αφροδίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εφορεία θα συνεργαστεί με το ΑΠ για τη γεωσκόπηση της περιοχής στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος ανάδειξης των αρχαιοτήτων «Άγνωστη Θεσσαλονίκη» το οποίο χρηματοδοτεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Δράσεις"
Κοινοποίησε