"Ταφόπλακα" στις ελπίδες χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο

Δράσεις

  Εξανεμίστηκαν οι ελπίδες χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.  

οριστικό τέλος για τις ελπίδες χιλιάδων δανειοληπτών βάζει απόφαση του Αρείου Πάγου
οριστικό τέλος για τις ελπίδες χιλιάδων δανειοληπτών βάζει απόφαση του Αρείου Πάγου

 

Η υπ΄ αριθμόν 4/2019 απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου , η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα  Πέμπτη,  έχει δεσμευτική ισχύ για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, αφού  τα κατώτερα δικαστήρια θα  κληθούν να εκδώσουν αποφάσεις σύμφωνες κατά περιεχόμενο με αυτή της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση ουσιαστικά  δικαιώνει τις Τράπεζες καθώς  κρίνει ότι οι δανειολήπτες δεν παραπλανήθηκαν ,αλλά είχαν επαρκώς ενημερωθεί από τους υπευθύνους για τους ενδεχόμενους κινδύνους και είχαν αποδεχθεί και τον επίμαχο όρο που κρίθηκε δηλωτικός και συνεπώς εκφεύγει του ελέγχου καταχρηστικότητας.

Περίπου 70.000 δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, καλούνται τώρα να πληρώσουν τα δάνειά τους με βάση την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, και όχι με βάση εκείνη που ίσχυε όταν είχαν λάβει το δάνειο

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της ανατίμησης του νομίσματος, έχουν δει το αρχικό κεφάλαιο του δανείου τους να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο ύστερα από προσφυγή δανειολήπτριας που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Υποστήριζε ότι είναι καταχρηστικός ο όρος που προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων βάση της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ.

Το 2016 , όπως είχε δημοσιευθεί στα ΜΜΕ, το  Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση η οποία δικαιώνε  δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο δεχόμενο το σκεπτικό της συλλογικής αγωγής που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) και οι ενώσεις καταναλωτών Κρήτης (ΙΝΚΑ) και Αιτωλοακαρνανίας, με την πρόσθετη παρέμβαση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ).

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Δράσεις"
Κοινοποίησε