Εφαρμογή Ka-business

Έρευνα Πανελλαδική: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ποιοι κλάδοι παρουσιάζουν ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ μέσω κρίσης

Οικονομία και Πολιτική

  Την έρευνα εκπόνησε η καπαreserah για λογαριασμό του μοναδικού διαδικτυακού καναλιού για την καινοτομία και την ανάπτυξη www.ka-business.gr που διοργωνώνει το 9 ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο ΤΗΕ ΜΕΤ της Θεσσαλονίκης από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.  


 

Η έρευνα για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Ελλάδας στηρίχθηκε σε ερωτήματα αναγνωστών του www.ka-business.gr με στόχο να αναδείξει τις ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ της ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ μέσω μνημονίων και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του 9ου πολυσυνεδρίου "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ".

 

 

Σχόλιο της Ραλλιώς Λεπίδου, Δημοσιογράφος - Δημιουργός www.ka-business.gr

 

Το ασταθές πολικό περιβάλλον με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έχει  φέρει μία στασιμότητα στον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και αναπτυξιακές προοπτικές σε συγκεκριμένους κλάδους την ελληνικής οικονομίας.

 

Οι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους σε αντίθεση με την έρευνα που εκπονήθηκες το 2014, που είχε δείξει αισιοδοξία κατά 50,6% Το ΕΣΠΑ παίζει σημαντικό ρόλο για την βιωσιμότητα μίας επιχείρησης καθώς όσοι έχουν μπει σε κάποιο πρόγραμμα βλέπουν το μέλλον της εταιρίας του πιο αισιόδοξα σε αντίθεση με τους άλλους που σκέφτονται ακόμη και να βάλουν λουκέτο.

 

Σε αυτό το δυσμενές κλίμα η νέα επιχειρηματικότητα είναι μία λύση επιβίωσης, ένα εναλλακτικό σχέδιο για την ανεργία ή την εργασιακή ανασφάλεια. Ταυτόχρονα όμως είναι μία επένδυση, σε μία ευκαιρία που δημιουργεί η κρίση.

 

Αυτό που επιζητούν οι νέοι επιχειρηματίες σήμερα είναι λιγότερο πολύπλοκο φορολογικό σύστημα και λιγότερη γραφειοκρατεία ενώ οι κλάδοι που προσελκύουν το ενδιαφέρον τους είναι οι αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η ενέργεια και η ναυτιλία. Μάλιστα όσοι έχουν κάποια μικρή έστω οικονομική βοήθεια από την οικογένεια στρέφονται στον τομές των Επικοινωνιών & Νέων Τεχνολογιών..

 

Πολύ σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η ανάγκη υποστήριξης  του εκσυγχρονισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και αυτό για να μπορούν να πληρούν τα ευρωπαϊκά standarts ανταγωνισμού, που θα τους κάνει να επωφεληθούν από τα Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης.  

 

 Σε αυτό το σημείο, αναδεικνύεται η συμβολή του ΕΣΠΑ στη βιωσιμότητας της πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς ένας σημαντικός αριθμός των ερωτώμενων της έρευνας,  που έχουν λάβει πόρους μέσω ΕΣΠΑ δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση -μη ανταγωνιστική ή χρεοκοπημένη-  από ότι σήμερα εάν δεν είχαν επωφεληθεί από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον οι συγκεκριμένοι εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι από την πορεία και το μέλλον της εταιρίας τους  σε σχέση με τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν έχουν λάβει πόρους από το ΕΣΠΑ. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι    -αυτοί που δεν έχουν μπει σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα- είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε κλείσιμο της εταιρίας του από ότι οι ιδιοκτήτες που έχουν επωφεληθεί από το ΕΣΠΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχεία της συγκριτικής ανάλυσης,  πως ένας στους τρείς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχει λάβει  πόρους από το ΕΣΠΑ προτίθεται να μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό, μην αντέχοντας  το υψηλό ποσοστό φορολόγησης , το μη σταθερό φορολογικό σύστημα, το ασταθές πολιτικό περιβάλλον.

 

Ο εναλλακτικό τουρισμός, αναδεικνύεται από την έρευνα ως σημαντικός κλάδος διεξόδου της χώρας μας από την κρίση και ακολουθεί ο αγροτικός. Ωστόσο αυτό  οφείλεται κατά τους ερωτώμενους στα γεωγραφικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της χώρας μας και λιγότερα από τα θεσμικά και οικονομικά θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

 

Οι περισσότεροι ερωτώμενοι βλέπουν τις όποιες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας κερδοσκοπικές ή βραχυχρόνιου ορίζοντα και αυτό γιατί δεν υπάρχουν τα οικονομικά θεμέλια στην ελληνική οικονομία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΔΩ!!

 


Από: Ραλλιώ Λεπίδου

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Οικονομία και Πολιτική"
Κοινοποίησε