Στις 30 Απριλίου ξεκινά η υλοποίηση του νέου νόμου Κατσέλη

Οικονομία και Πολιτική

Στόχος είναι να διευκολυνθούν όσοι πήραν ένα στεγαστικό δάνειο για να αγοράσουν ένα σπίτι, αλλά λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών δεν κατάφεραν να φανούν συνεπείς στις μηνιαίες δόσεις.


 

Με τον οδηγό αυτό διευκρινίζονται 11 σημεία όπως είναι:

- Πότε και πώς μπαίνει φρένο στους πλειστηριασμούς

- Πώς καταβάλλεται η επιδότηση

- Τι προβλέπεται για τους εγγυητές των δανείων

- Τι συμβαίνει με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

- Πότε ο δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο

- Πώς αποτιμώνται τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου και των τέκνων

- Πώς αίρεται το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο

- Για ποιους εξακολουθεί να ισχύει ο παλαιός ν. Κατσέλη

- Πώς ρυθμίζονται και «κόκκινα» δάνεια εκτός του στεγαστικού

- Ποια δάνεια δεν ρυθμίζονται

- Ποιοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νέος νόμος, θα ενεργοποιηθεί στις 30/4/2019 και θα ισχύσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, όπου με αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ www.keyd.gov.gr, κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα (δηλ. άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες - ομόρρυθμοι εταίροι κλπ) μπορεί να διασώσει την 1η κατοικία του, εφόσον πληροί αθροιστικά τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Όπως επισημαίνει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το σημαντικότερο όφελος του Νόμου είναι ότι διασώζονται οι κύριες κατοικίες των πολιτών και επιχειρηματιών, που συσσώρευσαν χρέη στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης.

Ο νέος νόμος επιφέρει και ευρύτερο όφελος για την εθνική οικονομία, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που σχετίζονταν με την 1η κατοικία, ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ, πλέον θα μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα, το οποίο θα έχει θετικά οφέλη για την ορθή λειτουργία των τραπεζών και στη συμβολή τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η εξυγίανση των τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια», έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν νέες χρηματοδοτήσεις και με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, προσθέτει η ΕΓΔΙΧ.ΠΗΓΗ: Newsbomb


 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Οικονομία και Πολιτική"
Κοινοποίησε