1,1 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά από τα μέτρα Τσίπρα

Οικονομία και Πολιτική

Σε  μειώσεις των τιμών στα στρόφιμα κατά 8,9% και του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 6,2% μεταφράζονται για τα νοικοκυριά οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ που εξήγγειλε μεταξύ των άλλων χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα είναι μοιρασμένα σε δύο πακέτα. Στο πρώτο που αφορά στα μέτρα που θα υλοποιηθούν το 2019 και σε εκείνα που θα υλοποιηθούν το 2020.

 

 

Ειδικότερα τα οφέλη από τις μειώσεις του ΦΠΑ μεταφράζονται ως εξής:

 

  1. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% που είναι σήμερα στο 13%.  Αυτό θα σημάνει μείωση των τιμών κατά 8,9% για τα προϊόντα τα οποία πωλούνται από εστιατόρια, αρτοποιία, ταβέρνες, οβελιστήρια, πιτσαρίες, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ , κυλικεία κ.λπ. Παράδειγμα ένας λογαριασμός σε κατάστημα εστίασης που κοστίζει σήμερα 124 ευρώ, με τη μείωση του ΦΠΑ θα κοστίζει 113 ευρώ.  
  2. Μετάταξη από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο, 13% των τροφίμων, που θα σημάνει τη μείωση των τιμών τους κατά 8,9%. Μεταξύ των τροφίμων που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% είναι τα μακαρόνια, το ρύζι, η ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι, τα μπαχαρικά, τα αλλαντικά, οι σοκολάτες, τα μπισκότα, τα παγωτά, τα κρουασάν, οι κονσέρβες, τα έλαια κ.λπ. Παράδειγμα: Τα ψώνια τροφίμων από το σούπερ μάρκετ που κοστίζουν σήμερα 124 ευρώ, με τη μείωση του ΦΠΑ το ίσιο καλάθι προϊόντων, θα κοστίζει 113 ευρώ.
  3. Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%. Το μέτρο αφορά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Στην πράξη, οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά 6,2%. Δηλαδή ένας λογαριασμός που σήμερα κοστίζει 113 ευρώ με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%, θα κοστίζει 106 ευρώ.

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Οικονομία και Πολιτική"
Κοινοποίησε