Σάββας Τσιτουρίδης: Συνέντευξη στο ka-business.gr

Οικονομία και Πολιτική

  Οι Έλληνες Ριζοσπάστες είναι ένα κόμμα λίγων εβδομάδων με μια ολοκληρωμένη ατζέντα 16 σημείων για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Δικτύου Έλληνες Ριζοσπάστες και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Σάββας Τσιτουρίδης μιλά στη Ραλλιώ Λεπίδου  


 

ΣΥΝΕΝΕΤΥΞΗ


Τί σας έκανε να προχωρήσετε στη δημιουργία του δικού σας κόμματος; 

Τα κόμματα δεν είναι δημιουργήματα της βούλησης ενός προσώπου. Τη δημιουργία και την πορεία τους την καθορίζει η κοινωνία και οι συνθήκες μιας εποχής. Όπως αναφέρεται στην ιδρυτική Διακήρυξη του Δικτύου Έλληνες Ριζοσπάστες προχωρήσαμε στη δημιουργία του γιατί πιστεύουμε πως έτσι υπηρετούμε αποτελεσματικότερα τις οικουμενικές αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας του πολίτη και την προστασία των δικαιωμάτων του, σύμφωνα με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 

 

Η αλήθεια είναι πως σε αυτές τις εκλογές κανείς δεν ασχολείται με τις ευρωεκλογές. Οι Έλληνες εκτιμάτε πως έχουν αντιληφθεί  τη βαρύτητα των ευρωεκλογών;

Όχι όσο θα έπρεπε. Και αυτό είναι κυρίαρχα ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Τα δύο αυτά κόμματα έχουν επενδύσει στην πόλωση και στο διχασμό και δε μιλούν για την Ευρώπη. Και όταν μιλούν διατυπώνουν θέσεις που δε θεωρούμε πως είναι σε όφελος της χώρας. Εμείς, σε κάθε περίπτωση απορρίπτουμε την πολιτικά στρεβλή και αντιευρωπαϊκή άποψη ότι οι ευρωεκλογές είναι απλώς πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές.

 

 

Ποια είναι η δική σας κοσμοθεωρία για το μέλλον της ΕΕ; Υπάρχει μέλλον;

Αναμφισβήτητα ναι!. Οι Έλληνες Ριζοσπάστες με ευθύνη απέναντι στους Έλληνες που αναζητούν ελπίδα και σχέδιο για το αύριο λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη. Λέμε όμως ΟΧΙ στην πορεία που ακολουθεί στα χρόνια μιας βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης.

 

 

Εκτιμώ πως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος  είναι η Γερμανική Ηγεμονία στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να αλλάξει και Ποια είναι η θέση σας;

Έτσι είναι. Ο γερμανικός ηγεμονισμός και η επιρροή του στο ευρωιερατείο των Βρυξελλών βλάπτει σοβαρά την ευρωπαϊκή προοπτική. Λυπόμαστε που στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε από αυτόν τον ηγεμονισμό για να παραμείνει στην εξουσία, ενώ η δε ΝΔ σύρεται πάνω από αυτόν για να έλθει στην εξουσία. Αυτό πρέπει να αλλάξει, γιατί εάν δεν αλλάξει θα διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Βλέπουμε  πως σε αυτές τις ευρωεκλογές έχουν δημιουργηθεί πολλά΄μικρά εθνικιστικά κόμματα;  Σας προβληματίζει αυτό;

Η διάγνωση αυτή επιβάλλει στις δυνάμεις της λογικής και του μέτρου να αντισταθούν σε όσους ζημιώνουν τη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη με το λαϊκισμό, τις ακραίες και εθνικιστικές φωνές ή με την ιδιοτέλειά τους για την επικράτηση των εθνικών και οικονομικών συμφερόντων τους έναντι του κοινού συμφέροντος των λαών. 

 

 

Ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας σήμερα στην Ευρώπη. 

H Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος απορρίπτοντας απόψεις περί Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Σε μια εποχή όπου οι δείκτες ισχύος της χώρας, οικονομικοί και κοινωνικοί, έχουν υποχωρήσει δραματικά η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα περνά μέσα από την ενεργό συμμετοχή της σε μια Ευρώπη που θα διασφαλίζει την ευημερία όλων.

 

 

2 στους 3 σήμερα είναι υποψήφιοι. Γιατί κάποιος να ψηφίσει Έλληνες Ριζοσπάστες; Πώς θα πείσετε τον κόσμο να σας ψηφίσει;

Οι Έλληνες Ριζοσπάστες ήμαστε ένα κόμμα λίγων εβδομάδων με μια ολοκληρωμένη ατζέντα 16 σημείων για την Ελλάδα που αξίζουμε στην Ευρώπη που θέλουμε. Αυτήν την ατζέντα θέτουμε στην κρίση των Ελλήνων. Γνωρίζουμε πως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Έχουμε όμως τη βαθιά πίστη ότι οι προτάσεις και η πορεία μας θα είναι χρήσιμες για τη χώρα.

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Οικονομία και Πολιτική"
Κοινοποίησε