Βούλα Πατουλίδου: Συνέντευξη στο ka-business.gr

Οικονομία και Πολιτική

  Πολλοί  γίγαντες μαζεύτηκαν στο ψηφοδέλτιο του νυν Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Απ. Τζιτζικώστα. Η Βούλα Πατουλίδου έχει το δικό της τρόπο πάντα να ξεχωρίζει, να τολμά και να επιτυγχάνει όποιο στόχο και αν έχει βάλει.   Μιλά για τους νέους της στόχους και το πώς θέλει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη Ραλλιώ Λεπίδου  


 

Μπορεί οι υποψήφιοι να είναι εκατοντάδες σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές, σίγουρα όμως  κάποια άτομα έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.  Στο χέρι των πολιτών είναι να επιλέξουν τους καλύτερους.

 Μετά από μία επιτυχημένη θητεία ξάναδιεκδικείτε την εμπιστοσύνη του κόσμου για μία δυνατή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τι θα σβήνατε και τι θα κρατούσατε από την μέχρι τώρα εμπειρία σας, ως Αντιπεριφερειάρχης ΚΜ;

 

Τολμώ και διεκδικώ ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, άρα κρατώ πολλά περισσότερα από όσα θα ήθελα να σβήσω!

Θα ήθελα να διαγράψω οριστικά την ολιγωρία του συστήματος στη κεντρική διοίκηση. Την οργιώδη γραφειοκρατία και τις ατελείωτες παρερμηνείες των διευκρινιστικών εγκυκλίων των νόμων που ταλαιπωρούν και αδικούν τους πολίτες και καθυστερούν μικρά και μεγάλα έργα.

Θα κρατούσα ανεπιφύλακτα όλα εκείνα τα διαμάντια υπαλλήλους, που κόντρα στη δαιμονοποίηση του δημοσίου τομέα, «κρατούν Θερμοπύλες» κυριολεκτικά, παράγοντας έργο και προτείνοντας λύσεις.

Κρατώ τις ατέλειωτες ώρες συνεργασίας -ακόμη κι αυτές που πήγαιναν μέχρι αργά τα μεσάνυχτα- στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ή με συνεργάτες στο γραφείο και στην Περιφέρεια , στον Οργανισμό Τουρισμού με φορείς της πόλης.

Τη μεγάλη διάθεση συνεργασίας στον σχεδιασμό και στην λήψη αποφάσεων και με τους δεκατέσσερις δημάρχους στα αυτοδιοικητικά όρια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Συνεργασία και συνέργεια που άφησε κατά μέρος τις όποιες διαφορές και μας «έσπρωξε» με πολύ μεγάλη δύναμη να δουλέψουμε καλύτερα, αποδοτικότερα γιατί ξέρουμε ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν (και δαπανώνται) «πιάνουν τόπο».

Και οι δυσκολίες και οι ευκολίες στην διοίκηση είναι «οπλισμένες» με ευθύνη. Τα δύσκολα όταν τα ξεπερνάς σε εξοπλίζουν με την εμπειρία και σε βοηθούν να ενεργείς καλύτερα στο μέλλον.

 

Σήμερα 2 στους 3 είναι υποψήφιοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Αυτό είναι καλό; Μήπως δεν έχουν αντιληφθεί όλοι τη βαρύτητα διοίκησης στην Περιφέρεια;

 

Αναμέναμε την «διόρθωση» του νόμου Καλλικράτη. Η εφαρμογή του από το 2010 ανέδειξε προβλήματα αλλά και προτάσεις που έδιναν λύσεις, από όλες τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Δυστυχώς η απογοήτευση από το νόμο Κλεισθένη είναι μεγάλη. Πολύς ντόρος για το τίποτα. Αλλά και μεγάλη αναστάτωση με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Θεωρώ ότι λόγω αυτού του εκλογικού μέτρου εκτινάχθηκε ο αριθμός των υποψηφίων. Αν υπήρχε με την πάροδο των χρόνων ένα σταδιακά αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ενασχόληση με τα κοινά, θα έλεγα ότι υπάρχει αντίληψη για τη βαρύτητα της διοίκησης και στις περιφέρειες και στους δήμους. Υπάρχουν σαφώς ενδιαφέρουσες και ικανές υποψηφιότητες. Όμως είμαστε ώριμοι για συνεργασίες που θα απαιτηθούν; Αν δε μπορούμε να συνεργαστούμε προεκλογικά σε έναν, για παράδειγμα, διευρυμένο συνδυασμό, πως θα συνεργαστούμε μετεκλογικά? 

 

 

 

 

 

 

 

Η αλήθεια είναι πως πολλοί γίγαντες μαζευτήκατε στο ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα με πρώτη εσάς, ακολουθούν ο Άγγελος Χαριστέας, ο Λάκης Παπαιωάννου, ο Ντίνος Κούης, ο Νίκος Σταυρόπουλος. Όλοι σας άνθρωποι του αθλητισμού. Φτάνει μόνο η αναγνωρισιμότητα για να εκλεγεί κάποιος;

 

Και εγώ και ο Άγγελος και ο Λάκης και ο Ντίνος και ο Νίκος, προσφέραμε τη ζωή μας στο άθλημα που ακολουθήσαμε. Με κολακεύει η λέξη γίγαντας. Υπάρχουν όμως και αγαθοί γίγαντες που, σύμφωνα τουλάχιστον με τα παραμύθια, δεν αντιλαμβάνονται τη δύναμή τους ή δεν την αξιοποιούν όπως πρέπει. Θέλω να πιστεύω ότι δεν ανήκουμε σε αυτή τη κατηγορία! Η αναγνωρισιμότητα είναι αναμφισβήτητα ένα ατού. Αλλά για πόσο? Δε θεωρώ ότι ο ψηφοφόρος-πολίτης κρίνει πια μόνο με βάση την αναγνωρισιμότητα. Υπήρξαν και υπάρχουν και άλλοι διακεκριμένοι πολίτες, με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο που είναι υποψήφιοι ή εκλεγμένοι. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ. Αν αντιληφθεί ο πολίτης ότι έχεις επίπεδο αντίληψης στενά περιχαρακωμένο στην επιστημονική σου εξειδίκευση, κοινώς δε τα καταφέρνεις στην πολιτική διοίκηση, πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πας σπίτι σου ή στην πρώην εργασία σου.

 

Γιατί κάποιος να ψηφίσει Βούλα Πατουλίδου;  

 

Θα με βοηθούσες αν αντιστρέφαμε την ερώτηση! Γιατί κάποιος να μη ψηφίσει Βούλα Πατουλίδου!

Υπηρεσίες δυσκίνητες και αρτηριοσκληρωτικές, σίγουρα δε θα ήθελαν να είμαι ο πολιτικός τους προϊστάμενος.

Αυτός που σκέφτεται ότι θα του διαγράψω πρόστιμο που του επιβλήθηκε, αν πάρκαρε σε ζώνη ΑμεΑ, ούτε θα ήθελε να δει το όνομά μου στο ψηφοδέλτιο.

 

Αυτό ξέρω να κάνω. Να είμαι γρήγορη και αποτελεσματική. Αυστηρή, αλλά δίκαιη και συνεργάσιμη. Αλλιώς, δεν ανεβαίνεις στο ψηλότερο βάθρο. Ο καθένας που με ψηφίζει, που βάζει σταυρό δίπλα στο όνομά μου, ξέρει ποια είναι η Βούλα και ότι παλεύει και θα παλέψει για το καλύτερο.

 

 

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας την επομένη  των εκλογών; Που θα εστιαστείτε;

 

Να ολοκληρωθούν άμεσα έργα που σταμάτησε η πορεία της υλοποίησής τους, λόγω εκλογών. Να υπάρχει δηλαδή συνέχεια στη διοίκηση, για την ολοκλήρωση του προγράμματός μας που ξεκίνησε το 2014.

Με συνεργασίες κι ευρύτερες συναινέσεις όπως πορευτήκαμε ως διοίκηση μέχρι τώρα, δρώντας με ενιαίο σχέδιο και στοχευμένα.

Δεν υπάρχει νέα αφετηρία. Μόνο το βλέμμα προς τον τερματισμό.

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Οικονομία και Πολιτική"
Κοινοποίησε