Εφαρμογή Ka-business

Airbnb: Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Οικονομία και Πολιτική

Η ομάδα του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη επιχειρεί να «ζυγίσει» τις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο του Airbnb στα ύψη των ενοικίων, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.


Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (σ.σ. τύπου Airbnb) έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό. Από τη θέση αυτή μπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν» τόνισε ο κ. Θεοχάρης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτή η θέση προϋποθέτει και υποχρεώσεις «ώστε να διαφυλάξουμε, τόσο την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας, όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα».

 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης συναντήθηκε και με το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ).

Σε αυτή την επαφή συζητήθηκαν τρεις περιορισμοί που μπορούν να εφαρμοστούν στο Airbnb και, εν γένει, σε κάθε τύπο βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για το Airbnb είναι τα εξής:

  • Να τεθεί όριο δύο ακινήτων ανά φορολογικό μητρώο δικαιούχου εισοδήματος.

 

  • Να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου).

 

  • Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 ημέρες να αποδεικνύεται ότι το συνολικό του εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.


Ο Ανδρέας Χίου, πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ, σχολίασε στο ίδιο ρεπορτάζ ότι «ο υπουργός (σ.σ. Χάρης Θεοχάρης) φαίνεται να κατανόησε πως σε περίπτωση που ισχύσουν οι παραπάνω περιορισμοί, τότε οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να βάλουν... λουκέτα στα ακίνητά τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα έσοδα του Δημοσίου από βραχυχρόνιες μισθώσεις».

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Οικονομία και Πολιτική"
Κοινοποίησε