Με τη μείωση της φορολογίας ανθεί η οικονομία

Οικονομία

Με εξαιρετικά σημαντικές τοποθετήσεις και μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε από το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το  14o Athens Tax Forum  με τον επίκαιρο τίτλο: « Απόδοση Φορολογικής Πολιτικής σε Περιβάλλον Παραοικονομίας », στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Προτείνουν μείωση φορολογίας για να έλθει η ανάπτυξη
Προτείνουν μείωση φορολογίας για να έλθει η ανάπτυξη

 

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος,σημείωσε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που η οικονομία θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, να παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει λογικά και αναλογικά στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους, ωστόσο, όπως τόνισε μεταξύ άλλων, απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιορισμό της παραοικονομίας.  Στη συνέχεια της ομιλίας του είπε χαρακτηριστικά :«Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη τόσο για τον φόρο εισοδήματος όσο και για τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους και την ακίνητη περιουσία και παραμένει πρώτη στην Ευρώπη στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή».

 Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σταύρος Κώστας, τόνισε ότι το φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να παρεμποδίζει την εν γένει παραγωγικότητα, ούτε να ευνοεί ένα μέρος φορολογουμένων, εις βάρος άλλων. Αντίθετα, υπογράμμισε πως «θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε η δομή και η λειτουργία του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, στην επόμενη ημέρα να είναι τέτοια, που να το καθιστά καταρχήν ανταγωνιστικό. Ταυτόχρονα, σε ότι αφορά την εσωτερική του λειτουργία, οφείλει να διαθέτει τις ανάλογες «αρετές» που εξασφαλίζει η συνέπεια, με τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν ένα σωστό φορολογικό σύστημα.».
 
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Δημήτρης Λιάκος, υπογράμμισε ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν υψηλοί έως το 2020, ωστόσο όπως σημείωσε, από το 2020-2021 θα δημιουργηθεί περιθώριο 3,5 δισ. Ευρώ, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η μείωση φόρων δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η δικαιοσύνη, το τραπεζικό σύστημα κ.α..
 
Στην κεντρική του ομιλία στο 14ο Athens Tax Forum, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής, ανακοίνωσε ότι προωθείται ρύθμιση για χιλιάδες φορολογουμένους με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, λόγω οφειλών στην εφορία. Η εν λόγω ρύθμιση, θα αφορά φορολογουμένους που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και είναι συνεπείς, δηλαδή τηρούν κανονικά τη ρύθμιση και πληρώνουν κάθε μήνα τις δόσεις. Παράλληλα, όπως επεσήμανε, η ΑΑΔΕ, αρχίζει έρευνες μέσω του facebook και του διαδικτύου στην προσπάθειά της ώστε να εντοπιστούν ύποπτες συναλλαγές και παράνομο εμπόριο. 
 
Παράλληλα, στο ίδιο συνέδριο αποκαλύφθηκε ότι η παραοικονομία στη χώρα μας κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά στα οποία βρισκόταν στην αρχή της κρίσης, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι κ. Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής Φορολογικού Τμήματος, και Γιάννης Ζαχαριάδης, επικεφαλής Τμήματος Οικονομικών Αναλύσεων, της ΕΥ Ελλάδος, από την έναρξη της κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα και ενώ η έκταση της παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε. μειώθηκε από 19,2% σε 16,7%, στη χώρα μας αυξήθηκε δραματικά από το 23,2% στο 28,4% το 2012, οπότε και άρχισε να μειώνεται για να φτάσει στο 26,5% το 2015.

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Οικονομία"
Κοινοποίησε