Στο Eurogroup η τελική απόφαση για την περικοπή ή όχι των συντάξεων

Οικονομία

  Στο Eurogroup η απόφαση για τη μη περικοπή των συντάξεων Στις 19 Νοεμβρίου ή στις 3 Δεκεμβρίου, στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς θα συζητηθεί, το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων.  

Στο eurogroup η απάντηση για την περικοπή των συντάξεων
Στο eurogroup η απάντηση για την περικοπή των συντάξεων

 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για το μείζον ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων το 2019 αλλά και της εφαρμογής θετικών μέτρων με αφετηρία το σημερινό Eurogroup που θα αποτελέσει πεδίο διαβούλευσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Aπό την πλευρά τους οι Βρυξέλλες φέρονται να έχουν αποδειχθεί το ελληνικό επιχείρημα ότι οι μειώσεις δεν είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Oι ενστάσεις των Ευρωπαίων εταίρων, επικεντρώνονται κυρίως στην εφαρμογή των θετικών μέτρων που επιθυμεί η Αθήνα. Για την ακρίβεια  η ταυτόχρονη μη περικοπή των συντάξεων και η εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων που προτείνει η Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό και ως εκ τούτου προτείνουν να μπει «ψαλίδι» στο πακέτο των αντιμέτρων.

Το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα αποσαφηνισθούν εκατέρωθεν  απόψεις και θα καταστούν εμφανέστερες οι προθέσεις των Ευρωπαίων.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί σε δύο γύρους, με ξεχωριστές ατζέντες. Στον πρώτο κεντρικό θέμα θα είναι τα σχέδια προϋπολογισμών των κρατών μελών και η γνωμοδότηση της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Στον δεύτερο θα συζητηθεί η εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Στο περιθώριο των εργασιών θα συζητηθεί και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν αναφορικά με το ελληνικό αίτημα για μη μείωση των συντάξεων καθώς και για τα αντίμετρα του 2019.

Η οριστική απόφαση για το ζήτημα των συντάξεων αναμένεται να ληφθεί είτε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 19 Νοεμβρίου, ή στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς στις 3 Δεκεμβρίου.

«Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην αποτροπή της περικοπής των συντάξεων για λόγους που έχουμε εξηγήσει: ότι είναι δηλαδή μέτρο αχρείαστο δημοσιονομικά, καθώς μπορούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και χωρίς την εφαρμογή του», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 


Από: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Οικονομία"
Κοινοποίησε