O Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Μετά μνημονιακή εποχή

Οικονομία

  Αναφορά στα θετικά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών στις ωφέλειες που θα προκύψουν , αλλά και για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν αρχίσει να προκύπτουν στη μεταμνημονιακή εποχή έκανε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Θεσσαλονίκη  

Ομιλία Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Θεσσαλονίκη
Ομιλία Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Θεσσαλονίκη

 

 

  • Κάνοντας αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών και στις ωφέλειες οι οποίες θα προκύψουν από αυτήν είπε πως η Θεσσαλονίκη θα πάει μπροστά μόνο εάν σταματήσει να κοιτάζει προς το Νότο και το 'αθηναϊκό κράτος'. Πρέπει να κοιτάξει προς το Βορά ως χώρο συνανάπτυξης και όχι διείσδυσης όπως έλεγαν ως τώρα.

Για την άνοδο του εθνικισμού υποστήριξε πως κατά μεγάλο ποσοστό οφείλεται και στην περιστολή των δικαιωμάτων. Ένας τρόπος να διευρυνθούν τα δικαιώματα είναι και η συνταγματική αναθεώρηση στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η διεύρυνση της δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά είπε, πως όπως και πολλοί από τους παρευρισκόμενους, θα ήθελε κάποιες πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στο Σύνταγμα αλλά αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να έχει μαζί της όσο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μπορεί. Τέλος, έκανε αναφορά σε εμβληματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η προσπάθεια για δημιουργία ανθρώπινων φυλακών, η σεξουαλική ταυτότητα κ.α.

  • Ο Ευκλείδης Τσκαλώτος απαντώντας στους επικριτές της κυβέρνησης πως δήθεν δε διαπραγματεύτηκε, θύμισε πως ακόμη από την πρώτη κυβερνητική περίοδο, δηλαδή μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2015, είχαν ψηφιστεί τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις και εκείνη ήταν η πρώτη ρήξη με τους θεσμούς. Αλλά και μετά από το συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, η κυβέρνηση συνέχισε να διαπραγματεύεται, όπως για παράδειγμα ο νόμος Κατσέλη ή Σταθάκη όπως τον λέμε, που κατάφερε να τον διευρύνει.
  • Εντός μνημονίων ψηφίστηκαν οι νόμοι για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία.
  • Η ΝΔ βλέπει διαρκώς το αφήγημά της να υποχωρεί, είπε ο κ Τσακαλώτος, και ξεκαθάρισε: «Όχι μόνον δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο, όχι μόνον οι συντάξεις δε πρόκειται να κοπούν αλλά επί πλέον θα εφαρμοσθούν και όλα σχεδόν τα αντίμετρα. Και όλα αυτά σε συνιστούν παροχολογία όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Παροχολογία είναι τα όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τα οποία υπολογίζονται σε 6 δις ευρώ τα οποία δε μας λέει που τα βρει. Αντίθετα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι από το πλεόνασμα ύψους 920 εκ. ευρώ τα οποία δίδονται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς

Αυτό που πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα είναι να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική. Να αποφασίσουμε πιο μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε έτσι ώστε να μην ξαναζήσει η χώρα και ο λαός μας τα όσα ζήσαμε από το 2008.

Έχουμε μια καλή συμφωνία με το χρέος η οποία μας δίνει ένα χρονικό διάστημα 15 ετών για να δούμε πως θα σχεδιάσουμε το μέλλον. Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τι ανάπτυξη θέλουμε και να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και επίσης να αποφασίσουμε και να σχεδιάσουμε το αναπτυξιακό μέλλον της Ευρώπης.

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντά σε ερωτήσεις του κοινού.

 

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Οικονομία"
Κοινοποίησε