Ατομική φορολογική δήλωση και περιουσιολόγιο

Οικονομία

  Μετά το φορολογικό διαζύγιο που θα δίνεται από φέτος στα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν χωριστή δήλωση, εξετάζεται η δυνατότητα έκδοσης ξεχωριστών εκκαθαριστικών σημειωμάτων για όλους. Δηλαδή και για τα ζευγάρια που θα υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση να εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα. Με το ατομικό εκκαθαριστικό κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου ή θα πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί.  

ατομική φορολογική δήλωση. Τι αλλάζει
ατομική φορολογική δήλωση. Τι αλλάζει

 

Σήμερα με το κοινό εκκαθαριστικό σημείωμα αν ένας σύζυγος έχει επιστροφή φόρου και ο άλλος θα πρέπει να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματά του, τα δύο ποσά συμψηφίζονται. Ετσι, το Δημόσιο εισπράττει ευκολότερα τις οφειλές ξεμπερδεύοντας ταυτόχρονα και με τις επιστροφές που θα έπρεπε να κάνει. Με τα ξεχωριστά εκκαθαριστικά αυτό δεν θα συμβαίνει.

Επίσης αν υλοποιηθεί η ιδέα του ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος ο μοναδικός λόγος για να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις τα ζευγάρια θα είναι η περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν θέλει να εμφανίσει τα εισοδήματά του στο ταίρι του.

Το περιουσιολόγιο

Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται και το νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Στο σχέδιο είναι να επιβάλλεται κλιμακωτός φόρος με συντελεστές που θα αυξάνονται όσο αυξάνεται το σύνολο της περιουσίας του υπόχρεου. Αυτό σημαίνει ότι σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας από τα μάτια της Εφορίας.

Όσοι εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να μην έχουν εμφανίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλούνται με πρόστιμα ενώ ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται.

Στο Περιουσιολόγιο θα δηλώνονται σταδιακά:

  • Ακίνητα
  • Οχήματα
  • Μετρητά
  • Χρυσός
  • Εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη αναψυχής
  • Μετοχές, εταιρικά μερίδια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες
  • Άλογα που συμμετέχουν σε αγώνες
  • Κοσμήματα μεγάλης αξίας

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Οικονομία"
Κοινοποίησε