Οι θεσμοί έφυγαν οι εκκρεμότητες έμειναν

Οικονομία

  Δεν συμφώνησαν τελικά οι θεσμοί με τις προτάσεις της Κυβέρνησης για τις 120 δόσεις στα ταμεία Όλα δείχνουν πως τελικά το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού έχει γίνει δεκτό , αλλά με ένα ποσοστό 6% και όχι 10% που προτείνει η Κυβέρνηση. Το επόμενο «ραντεβού» είναι στις 15 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν «κλείσει» 16 προαπαιτούμενα. Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά:  

Οι θεσμοί έφυγαν οι εκκρεμότητες έμειναν
Οι θεσμοί έφυγαν οι εκκρεμότητες έμειναν

 

-Ο κατώτατος μισθός είναι το μόνο ζήτημα που ουσιαστικά έχει κλείσει με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Το μόνο που απομένει να ανακοινωθεί είναι το ύψος της αύξησης. Η τρόικα δεν θέλει να υπερβεί το 6%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αγγίξει το 10%, προκειμένου να μην βρεθεί ασυνεπής στις εξαγγελίες. Το πιθανό σενάριο θέλει η αύξηση να είναι κοντά στο 8%. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάει στο 10%, αφού η τρόικα δεν πρόκειται σε αυτή την περίπτωση να φέρει τον κόσμο ανάποδα να το ανατρέψει, αφού δεν έχει και δημοσιονομική κόστος. Εξάλλου όπως έχουμε πει κατ΄ επανάληψη μέχρι τις ευρωεκλογές το θέμα Ελλάδα έχει πάει χαμηλά από θέμα σπουδαιότητας για τους ευρωπαίους. Τι θα συμβεί μετά είναι ένα άλλο θέμα.
-Οι 120 δόσεις αν και αναμένονταν να κλείσει σε αυτή την επίσκεψη, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι δανειστές έχουν τις ενστάσεις τους. Και με βάση αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμόσει την τελική της πρόταση, που προφανώς θα είναι πιο αυστηρή από αυτό που έχει ήδη περιγραφεί. Ίσως για τα ταμεία ξεκινήσει πιο άμεσα η ρύθμιση.
-Διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου, θα πρέπει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα να έχουν συμφωνηθεί τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιδοτείται η δόση του στεγαστικού δανείου. Επίσης μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα όλες οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν πάρει τη μορφή νομοσχεδίου.
Ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τελικά δεν μηδενίστηκαν στο τέλος του 2018, όπως ήταν ο τελευταίος αναθεωρημένος στόχος και τώρα πλέον ζητείται «σαφής και ισχυρή πτωτική τάση», όπως ανέφερε χθες στέλεχος με γνώση των συζητήσεων.
-Κόκκινα δάνεια: Εκεί υπάρχει πραγματικό ναυάγιο. Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά εμφανίζεται απροετοίμαστη και χωρίς κοστολογημένο σχέδιο και βασικά χωρίς σχέδιο. Είναι το μεγάλο αγκάθι και ουδείς γνωρίζει πότε θα λήξει το θέμα.

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Οικονομία"
Κοινοποίησε