Εφαρμογή Ka-business

Συστάσεις για ενημέρωση καταναλωτών σε επερχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα

Ενέργεια

Η ΡΑΕ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα «ψιλά» γράμματα των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως τις ρήτρες ΟΤΣ που ενεργοποιούν οι εταιρίες όταν αυτές υπερβαίνουν ένα όριο και πάνω με αποτέλεσμα το επιπλέον κόστος να μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Συστάσεις στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κάνει η ΡΑΕ
Συστάσεις στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κάνει η ΡΑΕ

 

Δηλαδή να αυξάνονται τα τιμολόγια ρεύματος. Τα περισσότερα νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τη σημασία της ΟΤΣ μια και πρόκειται για έναν τεχνικό όρο, ενώ παράλληλα είναι και δυσνόητοι οι λόγοι αύξησης ή και μείωσης.

 

 

Οι  προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας όταν πρόκειται να κάνουν αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας, την καθιέρωση «κυμαινόμενων» και «σταθερών» τιμολογίων αλλά και μειώσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ για τα υψηλά κλιμάκια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προειδοποιούν τους καταναλωτές..

 

Oι εκτιμήσεις θέλουν οι προαναφερόμενες αλλαγές να δρομολογούνται προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος και για τις αυξήσεις που σχεδιάζουν να κάνουν οι ΔΕH και ανεξάρτητοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ανόδου της Οριακής Τιμής Συστήματος (OTΣ), δηλαδή της τιμής που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά από τον συνδυασμό της προσφοράς των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, εισαγωγών και της ζήτησης των προμηθευτών με βάση τις ανάγκες των πελατών τους.

Η Οριακή Τιμή Συστήματος όλο το 2018 κινούταν ανοδικά επιβαρύνοντας τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ότι από τα επίπεδα των 53,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα εκτινάχθηκαν τον Δεκέμβριο στα 71,25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αλλά και τον φετινό Ιανουάριο η ΟΤΣ κυμαινόταν τις περισσότερες ώρες της ημέρας ακόμη και πάνω από τα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Ενέργεια"
Κοινοποίησε