Εφαρμογή Ka-business

H πρόταση της Greenpeace για το κοινωνικό τιμολόγιο

Ενέργεια

  Tο προτεινόμενο σχέδιο δράσης της Greenpeace στοχεύει στη σταδιακή ένταξη 340.000 νοικοκυριών σε βάθος δεκαετίας, έχει  μέσο ετήσιο κόστος υλοποίησης περίπου 45 εκατ. €  - δηλαδή ίσο ή και λιγότερο από το σημερινό ΚΟΤ ]  - ενώ μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με ένα μικρότερο ποσό της τάξης των 6-13 εκατ. € για τον πρώτο χρόνο.  

φωτό αρχείου από δράση της Greenpeace
φωτό αρχείου από δράση της Greenpeace

 

Για την εφαρμογή του η Greenpeace προτείνει συγκεκριμένους διαθέσιμους πόρους, οι οποίοι μπορούν να ανακατανεμηθούν άμεσα χωρίς να επηρεάσουν τον κρατικό προϋπολογισμό ή να επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές.

 Κατά την υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργηθούν ετησίως 440 - 6.580 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι παρόμοια προγράμματα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή τους[5] σε προοδευτικές πολιτείες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Το σχέδιο δράσης της Greenpeace προβλέπει ενδεικτικά παροχή 2kW φωτοβολταϊκής ισχύος ανά νοικοκυριό,[6] το οποίο μεταφράζεται σε βοήθεια ίση ή μεγαλύτερη από αυτήν που λαμβάνουν σήμερα με το ΚΟΤ. Ουσιαστικά τα νοικοκυριά βγαίνουν από ένα καθεστώς πολυετούς στήριξης αποκτώντας την ενεργειακή ανεξαρτησία τους με μία και μοναδική παρέμβαση. Για τον ίδιο λόγο, γίνεται πολύ πιο αποδοτική χρήση των χρημάτων των καταναλωτών και φορολογουμένων, τα οποία σήμερα στηρίζουν τα προγράμματα βοήθειας.

"Το ΚΟΤ αποτέλεσε ένα μικρό αλλά χρήσιμο βοήθημα στα χρόνια της κρίσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Ήρθε η ώρα όμως να το αντικαταστήσουμε με κάτι καλύτερο, πολύ πιο αποτελεσματικό και φθηνότερο. Κάτι φιλικό προς το περιβάλλον και το κλίμα", ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. 

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Ενέργεια"
Κοινοποίησε