Εφαρμογή Ka-business

Το μοναδικό στην Ευρώπη Zero Waste Lab είναι στη Θεσσαλονίκη

Green Life

  Μια αρχιτεκτονική εταιρεία ελλήνων αρχιτεκτόνων με έδρα το Ρόττερνταμ της Ολλανδίας, η Coca Cola , η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησαν το μοναδικό στην Ευρώπη εργαστήριο κατασκευής επίπλων για δημόσιους χώρους.  

Ένα ρομπότ στο Εργαστήριο Zero Waste
Ένα ρομπότ στο Εργαστήριο Zero Waste

 

Το ka-business.gr ξεναγήθηκε στο περίπτερο της ΔΕΘ που παραχωρήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου project.

Ο χώρος (μέσα στη ΔΕΘ απέναντι από την πύλη της ΧΑΝΘ) είναι επισκέψιμος καθημερινά για τα σχολεία και τις Κυριακές για τις οικογένειες.

Στον πρώτο χώρο βρίσκονται πλαστικά σκουπίδια όπως αυτά που καταναλώνουμε ή μάλλον δημιουργούμε καθημερινά και όπως λένε οι ξεναγοί μας «είναι κρίμα να δημιουργούμε σκουπίδια που έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής από αντικείμενα που χρησιμοποιούμε τόσο λίγο, όπως για παράδειγμα ένα καλαμάκι»   .

Κάθε ένας από μας παράγει τουλάχιστον 15 κιλά πλαστικά σκουπίδια μέσα σε τρεις μήνες! Μάλιστα στον εκθεσιακό χώρο έχουν τοποθετηθεί και πλαστικά σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν από μια δημοφιλή παραλία της Θεσσαλονίκης, το Καραμπουρνάκι.

Στον δεύτερο χώρο γίνεται η συλλογή και διαλογή των πλαστικών. Με ειδικά ρομποτικά μηχανήματα τα σκουπίδια «σπάνε» σε μικρότερα κομμάτια και μετά κομποστοποιούνται.

Στον υπολογιστή σχεδιάζει ο κάθε ένας το σχέδιο της αρεσκείας του για ένα λειτουργικό έπιπλο δημόσιου χώρου. Όπως για παράδειγμα μια αναπαυτική πολυθρόνα με ειδική θέση για ένα δένδρο που έχει φυτευθεί στο πίσω μέρος της, μια ταϊστρα για τα αδέσποτα ζώα και έναν φορτιστή για laptop ή κινητά.

Μέχρι τώρα 2000 θεσσαλονικείς έμαθαν για τη λογική της επανάχρησης των πλαστικών, ενώ το Zero Waste Lab είναι το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη ίσως και σε ολόκληρο το χρόνο. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε τρείς μήνες και χρηματοδοτείται από την COCA COLA.  

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Green Life"
Κοινοποίησε