Εφαρμογή Ka-business

Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου: καθαρίστηκαν 13 τόνοι σκουπιδιών από την παραλία Αλυκής Κίτρους

Green Life

Περισσότερα απο 200 άτομα από δήμους, συλλόγους και φορείς της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης μάζεψαν  εθελοντικά σακουλές και ότι άλλο πλαστικό βρισκόταν  στην παραλία Αλυκής Κίτρους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το «τέρας» της πλαστικής ρύπανσης  


 

Με πολύ κέφι, μεράκι και δουλειά, οι εθελοντές που συμμετείχαν σε καθαρισμό που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου σε συνεργασία με τους Δήμους Πύδνας-Κολινδρού, Δέλτα και Κατερίνης, κατόρθωσαν να απομακρύνουν από την παραλία Αλυκής Κίτρους περίπου 13 τόνους σκουπιδιών, καθώς και περίπου 50 βαρέλια που ήταν θαμμένα στην άμμο!

 

 

Η παραλία Αλυκής Κίτρους συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό πλαστικών απορριμμάτων μεταξύ 22 παράκτιων περιοχών της Μεσογείου όπως η Ιταλία η Ισπανία η Τουρκία η Αλβανία και η Κροατία. Μονό τον Ιανουάριο του 2018 ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου κατέγραψε 12.896 αντικείμενα σε μόλις 100 τμ

 

 

 

Όπως δήλωσε στο ka-business.gr o Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, Βαγγέλης Λαγδάρης, «Η παραλία αυτή περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάνουμε ότι μπορούμε για να την καθαρίσουμε. Σήμερα καθαρίστηκε το μεγαλύτερο τμήμα της παραλίας μπροστά από την Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους προς την βορειοδυτική πλευρά της, περίπου 2 χλμ., που λόγω των ρευμάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων, και οι οποίες παρέμεναν εκεί επί δεκαετίες».

 

Στον καθαρισμό συμμετείχε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος με την ευκαιρία ανακοίνωσε την κύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση της πρώτης στην Ελλάδα «Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας» (ΠΟΑΥ), αυτήν της Πιερίας. «Ο εθελοντικός είναι πολύ σημαντικός, σήμερα έγινε μία μεγάλη προσπάθεια από πολλές εθελοντές και μαζεύτηκαν πάρα πολλά απορρίμματα, όμως πλέον με την ΠΟΑΥ θα υπάρχουν πλέον οργανωμένες λειτουργίες. Η προστασία θα είναι αυστηρή εκ μέρους μας και βέβαια μαζί με το Δήμο και το Φορέα έχουμε συμφωνήσει να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο, ώστε η δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή να γίνεται και προς όφελος του περιβάλλοντος και προς όφελος του τοπικού εισοδήματος. Σε μία περιοχή υψηλής προστασίας, που περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000  θα έχουμε μία οργανωμένη δραστηριότητα, η οποία πλέον θα πρέπει να μπει σε οριοθετημένους κανόνες», είπε ο κ. Φάμελλος.

 

180 χώρες κατέληξαν σε μια στρατηγική συμφωνία κοινής διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων αφού 8 εκατ. τόνοι από αυτά  καταλήγουν ετησίως στους ωκεανούς.

 

 

Την ίδια ώρα και στην Αργολίδα, εθελοντές δύτες με τη χρήση κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, απομακρυναν από το βυθό του λιμανιού του Κιβεριου, μεγάλο όγκο στερεών απορριμμάτων.

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Green Life"
Κοινοποίησε