Εφαρμογή Ka-business

Τι είναι η διαλειμματική προπόνηση και Τι μπορεί να μου προσφέρει ;

Green Life

Ετοιμάσου να δώσεις νέα πνοή στη γυμναστική σου! Η διαλειμματική προπόνηση (interval training) θα βοηθήσει τη γυμναστική σου να γίνει πιο αποδοτική. Εάν θέλεις να καις περισσότερες θερμίδες χωρίς να ξοδεύεις περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο, κάνε διαλειμματική αερόβια προπόνηση.


Η διαλειμματική προπόνηση, που κάποτε την χρησιμοποιούσαν μόνο οι κορυφαίοι αθλητές, έχει γίνει μέθοδος άσκησης και για τους υπόλοιπους αθλούμενους.

Τι είναι η διαλειμματική προπόνηση;

Η διαλειμματική προπόνηση είναι η μέθοδος γυμναστικής στην οποία εναλλάσσεις σύντομες περιόδους έντονης δραστηριότητας με διαστήματα λιγότερο εντατικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, αν γυμνάζεις τα πόδια σου και είσαι σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να ενσωματώσεις σύντομες περιόδους τζόκινγκ ανάμεσα στο γρήγορο περπάτημά σου. Αν δεν είσαι και σε τόσο καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να εναλλάσσεις περιόδους γρήγορου περπατήματος με περιόδους χαλαρότερου περπατήματος.

 

Τι μπορεί να μου προσφέρει η διαλειμματική προπόνηση;

Είτε ξεκινάς τώρα γυμναστική, είτε γυμνάζεσαι για χρόνια, η διαλειμματική προπόνηση μπορεί να αναβαθμίσει τα αποτελέσματα της γυμναστικής σου. Παρακάτω είναι κάποιες από τις ωφέλειες της διαλειμματικής προπόνησης:

  • Καις περισσότερες θερμίδες. Όσο πιο έντονα ασκείσαι, τόσο περισσότερες θερμίδες καις - ακόμα και αν αυξάνεις την ένταση της γυμναστικής σου για λίγα λεπτά κάθε φορά.
  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή σου υγεία. Καθώς βελτιώνεται η καρδιαγγειακή σου φυσική κατάσταση, θα είσαι σε θέση να γυμνάζεσαι περισσότερο χρόνο ή με μεγαλύτερη ένταση. Φαντάσου να μπορείς να συμπληρώσεις το περπάτημα των δύο χιλιομέτρων (που μέχρι τώρα το έκανες σε 30 λεπτά) σε 20 λεπτά ή πόσες περισσότερες θερμίδες μπορείς να κάψεις εάν εξακολουθήσεις το περπάτημα σου στον ίδιο ρυθμό για τα 30 λεπτά.
  • Περιορίζει την ανία. Η αύξηση της έντασης για σύντομα διαστήματα προσθέτει ποικιλία στο προπονητικό σου πρόγραμμα.
  • Δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό. Απλά, τροποποιείς το τωρινό προπονητικό σου πρόγραμμα.
Θα ανταποκριθούν οι μύες μου στην διαλειμματική προπόνηση;

Κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης, οι μύες παράγουν απόβλητα που μπορούν να συμβάλλουν στον μυϊκό πόνο και στα "πιασίματα." Η συσσώρευση πολλών αποβλήτων μπορεί να κάνει τη γυμναστική επίπονη και κουραστική. Η εναλλαγή όμως σύντομων περιόδων έντονης άσκησης με περιόδους χαλαρότερης άσκησης βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης των αποβλήτων στους μύες σου με αποτέλεσμα να έχεις μια πιο ευχάριστη προπόνηση.

 

Οι αρχές της διαλειμματικής γυμναστικής είναι ίδιες για όλους;

Ναι, αλλά η διαλειμματική προπόνηση μπορεί να εφαρμοσθεί σε διαφορετικά επίπεδα όχι μόνο από αθλητή σε αθλητή, αλλά και στον ίδιο αθλητή από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα, μπορείς να ποικίλεις το προπονητικό σου πρόγραμμα κάθε μέρα καθορίζοντας τον χρόνο και την ένταση του κάθε διαστήματος υψηλής έντασης με βάση το πώς αισθάνεσαι την συγκεκριμένη ημέρα.

Μετά το ζέσταμα, ίσως να θέλεις να αυξήσεις την ένταση για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να επανέλθεις στον κανονικό ρυθμό σου. Η επόμενη περίοδος εντατικής δραστηριότητας μπορεί να διαρκέσει 2 έως 3 λεπτά. Πόσο θα επιταχύνεις τον ρυθμό του, πόσο συχνά, και για πόση διάρκεια εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα.

Αν εργάζεσαι προς ένα συγκεκριμένο στόχο fitness, ίσως να θέλεις να έχεις μια πιο επιστημονική προσέγγιση. Ένας personal trainer ή κάποιος έμπειρος γυμναστής μπορεί να σε βοηθήσει στον σχεδιασμό της έντασης και της διάρκειας των διαστημάτων σου - που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κινήσεις παρόμοιες με εκείνες που κάνεις όταν εκτελείς ένα σπορ ή κάποια αθλητική δραστηριότητα - λαμβάνοντας υπ' όψιν τον στόχο για τον ρυθμό της καρδιάς σου, την ικανότητα της καρδιάς και των πνευμόνων σου να οξυγονώνουν τους μυς σου, και άλλους παράγοντες.

 

Είναι η διαλειμματική προπόνηση επικίνδυνη;

Η διαλειμματική προπόνηση δεν είναι κατάλληλη για όλους. Εάν έχεις κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή δεν έκανες προπόνηση τακτικά στο άμεσο παρελθόν, είναι καλό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν δοκιμάσεις οποιοδήποτε είδος διαλειμματικής προπόνησης. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η διαλειμματική προπόνηση μπορεί να εφαρμοσθεί με ασφάλεια για σύντομες περιόδους ακόμη και σε άτομα με καρδιοπάθειες.

Επίσης, να έχεις πάντα στο μυαλό σου τον κίνδυνο τραυματισμού λόγω κατάχρησης ή υπερβολής στην γυμναστική σου. Αν βιαστείς να κάνεις μια έντονη προπόνηση πριν το σώμα σου είναι έτοιμο, υπάρχει ο κίνδυνος να βλάψεις τους μυς, τους τένοντες και το σκελετό σου. Αντίθετα, ξεκίνα αργά και χαλαρά. Απλά, στην αρχή, δοκίμασε μία ή δύο περιόδους υψηλής έντασης σε κάθε προπόνηση. Αν καταλάβεις ότι το παρακάνεις, επιβράδυνε το ρυθμό. Καθώς βελτιώνεται η φυσική σου κατάσταση, προκάλεσε τον εαυτό σου αυξάνοντας σταδιακά τον ρυθμό των χαλαρών και των έντονων περιόδων.

 

 

topgreekgyms.gr/


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Green Life"
Κοινοποίησε